Toto hřejivé, výživné a chutěmi nabité hovězí ragú je ideálním jídlem na chladnější dny. Používá libové hovězí zadní, kořenovou zeleninu a kvalitní červené víno. Výsledkem je zdravé a syté jídlo, které si zamilujete.
Ingredience:
600 g libového hovězího zadního masa
2 mrkve
1 petržel
1 menší celer
2 cibule
3 stroužky česneku
200 ml suchého červeného vína
300 ml hovězího vývaru (může být domácí nebo kvalitní kupovaný)
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného rozmarýnu
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup:
Masoz očistěte od přebytečného tuku a nakrájejte na větší kostky. Osolte, opepřete a promíchejte. V hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.
Do stejného hrnce přidejte na jemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a rajský protlak, krátce orestujte, aby se chutě propojily. Vraťte maso zpět do hrnce, zalijte červeným vínem a nechte chvíli povařit, aby se odpařil alkohol.
Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte bylinky (rozmarýn a tymián), přiklopte poklicí a nechte dusit na mírném plameni přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a vše se krásně nepropojí.
Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Podávejte s vařenými bramborami, quinou nebo celozrnným pečivem.
Napsat komentář