Tato lahodná krémová polévka ze zeleného hrachu je výbornou volbou pro zdravý oběd nebo večeři. Je plná rostlinných bílkovin, vlákniny a zároveň je přirozeně bezlepková. Ideální pro chladné dny, kdy vás zahřeje a zároveň zasytí. Díky českým a snadno dostupným surovinám ji zvládne připravit každý doma.

Ingredience:
300 g zeleného hrachu (suchý, předem namočený alespoň na 8 hodin)
1 velká mrkev
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru nebo voda
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička drceného kmínu
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
čerstvé bylinky (například petrželka nebo koriandr) na ozdobu

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo a česnek jemně nasekejte. V hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Přidejte česnek a mrkev a krátce orestujte, dokud zelenina nezačne vonět.

Přisypte scezený namočený hrách, přidejte tymián, kmín, sůl a pepř. Zalijte vývarem nebo vodou, přiveďte k varu a poté stáhněte na mírný plamen. Vařte přibližně 35 až 45 minut, dokud nebude hrách úplně měkký.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Znovu dochuťte dle potřeby.

Servírujte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Můžete doplnit i krutonky z celozrnného pečiva nebo lžičkou rostlinného jogurtu pro jemnější chuť.