Tato sytá a přitom lehká polévka ze žlutého hrachu je ideální volbou pro chladnější dny. Obsahuje jednoduché a dostupné ingredience, které společně tvoří nutričně vyvážené a výtečně chutnající jídlo. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin a vlákniny je skvělá i jako hlavní chod.

Ingredience:
200 g žlutého hrachu (sušeného, předem namočeného)
1 l vody
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2 ks mrkve
1 menší petržel
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušené majoránky
sůl dle chuti
mletý černý pepř dle chuti

Postup:

Hrách důkladně propláchněte a nechte ho namočený alespoň 8 hodin, ideálně přes noc. Poté slijte vodu.

Do hrnce nalijte 1 litr čerstvé vody a přidejte namočený hrách. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni přibližně 30 minut, dokud hrách nezměkne.

Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte nebo prolisujte, mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli do sklovata. Přidejte česnek, mrkev a petržel, restujte ještě asi 3–5 minut.

Orestovanou zeleninu přidejte do hrnce k hrachu a společně vařte dalších 10–15 minut. Přidejte majoránku, osolte a opepřete podle chuti.

Pokud chcete krémovější konzistenci, část polévky můžete rozmixovat tyčovým mixérem, ale není to nutné – výborná je i s celou zeleninou a kousky hrachu.

Podávejte horké, ideálně s celozrnným pečivem nebo opečenými krutony.