Hřebenatky jsou lahodné mořské plody bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V tomto jednoduchém a rychlém receptu jsou opečené na olivovém oleji a másle, dochucené čerstvým česnekem, citronem a petrželkou. Ideální jako lehká večeře nebo elegantní předkrm.

Ingredience:

200 g očištěných hřebenatek (cca 6 kusů)

1 lžíce olivového oleje (extra panenský)

1 lžíce másla (ideálně bio nebo přepuštěné)

2 stroužky česneku (jemně nasekané)

2 lžíce čerstvé nasekané hladkolisté petrželky

1 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)

špetka mořské soli

čerstvě mletý černý pepř

plátky citronu na ozdobu (volitelně)

Postup:

Hřebenatky omyjte pod studenou vodou, osušte kuchyňskou utěrkou a případně očistěte zbylé části (např. oranžové jikry podle preferencí). Nechte je odpočívat při pokojové teplotě přibližně 10 minut, aby nebyly studené při smažení.

Na nepřilnavé pánvi zahřejte olivový olej a máslo na středním plameni.

Přidejte hřebenatky – smažte je z každé strany asi 1,5 až 2 minuty, dokud nebudou zlatavé a uvnitř jemné. Nedělejte je příliš dlouho, aby neztratily šťavnatost.

Přisypejte nasekaný česnek a petrželku těsně před koncem a krátce osmahněte – asi 30 sekund, aby česnek nezhořkl, ale pustil aroma.

Na závěr pokapejte citronovou šťávou a lehce dochuťte solí a pepřem.

Ihned podávejte, ideálně s plátkem citronu a například se salátem z rukoly nebo celozrnným pečivem.