Hřebenatky jsou lahodné mořské plody bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V tomto jednoduchém a rychlém receptu jsou opečené na olivovém oleji a másle, dochucené čerstvým česnekem, citronem a petrželkou. Ideální jako lehká večeře nebo elegantní předkrm.
Ingredience:
200 g očištěných hřebenatek (cca 6 kusů)
1 lžíce olivového oleje (extra panenský)
1 lžíce másla (ideálně bio nebo přepuštěné)
2 stroužky česneku (jemně nasekané)
2 lžíce čerstvé nasekané hladkolisté petrželky
1 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
špetka mořské soli
čerstvě mletý černý pepř
plátky citronu na ozdobu (volitelně)
Postup:
Hřebenatky omyjte pod studenou vodou, osušte kuchyňskou utěrkou a případně očistěte zbylé části (např. oranžové jikry podle preferencí). Nechte je odpočívat při pokojové teplotě přibližně 10 minut, aby nebyly studené při smažení.
Na nepřilnavé pánvi zahřejte olivový olej a máslo na středním plameni.
Přidejte hřebenatky – smažte je z každé strany asi 1,5 až 2 minuty, dokud nebudou zlatavé a uvnitř jemné. Nedělejte je příliš dlouho, aby neztratily šťavnatost.
Přisypejte nasekaný česnek a petrželku těsně před koncem a krátce osmahněte – asi 30 sekund, aby česnek nezhořkl, ale pustil aroma.
Na závěr pokapejte citronovou šťávou a lehce dochuťte solí a pepřem.
Ihned podávejte, ideálně s plátkem citronu a například se salátem z rukoly nebo celozrnným pečivem.
Napsat komentář