Chobotnice je nejen chutná, ale i velmi zdravá mořská plodina plná bílkovin a minima tuku. Tento recept vás zavede do chutí Středomoří a zároveň poskytne lehké a výživné jídlo ideální pro letní oběd nebo zdravou večeři.
Ingredience:
500 g mražené chobotnice (nejlépe předvařené)
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička citronové šťávy
1 stroužek česneku (prolisovaný)
1 lžička nasekané čerstvé petrželky
Sůl dle chuti
Mletý černý pepř dle chuti
200 g vařené cizrny
10 cherry rajčátek (přepůlených)
50 g černých oliv (vypeckovaných)
1 malá červená cibule (najemno nakrájená)
1 lžička balzamikového octa
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
Postup:
Chobotnici rozmrazíme a důkladně osušíme papírovou utěrkou. Pokud používáte syrovou chobotnici, doporučuji ji nejprve předvařit asi 30 až 40 minut v mírně osolené vodě, poté nechat vychladnout.
V malé misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nasekanou petržel, sůl a pepř – vznikne nám jednoduchá marináda. Touto směsí potřeme chobotnici a necháme ji marinovat alespoň 15 minut (ideálně i déle).
Gril či grilovací pánev rozehřejeme na střední teplotu a chobotnici opékáme z každé strany asi 3–4 minuty, dokud nezíská lehce zlatavou barvu a křupavý povrch. Mezitím připravíme salát.
V misce smícháme cizrnu, cherry rajčata, olivy, červenou cibuli, balzamikový ocet, dijonskou hořčici, nasekanou bazalku a kapku olivového oleje. Osolíme, opepříme a promícháme.
Grilovanou chobotnici podáváme na teplém cizrnovém salátu. Pokapeme zbytkem marinády nebo trochou citronové šťávy podle chuti a ihned podáváme.
Napsat komentář