Tento recept na gratinovaný bílý chřest je ideálním způsobem, jak využít sezónní zeleninu v lehkém a zdravém hlavním nebo přílohovém jídle. Chřest je výborným zdrojem vlákniny, vitamínu C i kyseliny listové. V kombinaci s řeckým jogurtem a parmazánem vytváří chutný a výživný pokrm, který potěší i ty, kteří si hlídají jídelníček.

Ingredience:
500 g bílého chřestu
150 g řeckého jogurtu (nejlépe s 3-5 % tuku)
50 g strouhaného parmazánu
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citronu
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
čerstvý tymián nebo pažitka na ozdobu

Postup:

Nejprve oloupejte bílý chřest pomocí škrabky – začněte asi 2 cm pod hlavičkou směrem dolů. Odřízněte dřevnaté konce (cca 1–2 cm podle potřeby). Připravený chřest vložte do vroucí osolené vody a vařte přibližně 8 až 10 minut (záleží na tloušťce chřestu), dokud nezměkne, ale stále si uchová tvar.

Mezitím si připravte jogurtovou zálivku: v menší misce smíchejte řecký jogurt, lisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu, sůl, pepř a lžíci olivového oleje. Dobře promíchejte.

Uvařený chřest slijte a rozložte ho do zapékací misky. Rovnoměrně ho potřete jogurtovou směsí a posypte strouhaným parmazánem.

Vložte pod rozpálený gril na cca 5 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

Po vytažení z trouby ozdobte nasekanou pažitkou nebo čerstvým tymiánem a ihned podávejte buď jako lehké hlavní jídlo, nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybě.