Tento recept na pomalu pečenou jehněčí kýtu je ideální pro slavnostní příležitosti i nedělní oběd. Díky dlouhému pomalému pečení se maso krásně rozpadá a nabývá jemné, šťavnaté chuti. Používáme jednoduché, zdravé a snadno dostupné suroviny, které podtrhnou přirozenou chuť jehněčího masa.
Ingredience:
1,5 kg jehněčí kýty (s kostí nebo bez dle preferencí)
5 stroužků česneku
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička mořské soli
? lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 lžíce citronové šťávy
500 g mrkve
300 g petržele
1 větší cibule
500 ml zeleninového nebo jehněčího vývaru
Postup:
Jehněčí kýtu omyjeme, osušíme a ostrým nožem do ní uděláme několik malých zářezů. Do každého zářezu vložíme kousek nasekaného česneku a pár jehliček rozmarýnu.
Olivový olej smícháme se solí, pepřem a citronovou šťávou a touto směsí potřeme celou kýtu. Zakryjeme ji folií a necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc v lednici.
Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev, petržel i cibuli očistíme a nakrájíme na větší kusy. Vložíme je na dno pekáče.
Odmarinovanou kýtu položíme na zeleninu, podlijeme vývarem, zakryjeme pokličkou (nebo alobalem) a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme pomalu asi 3 – 3,5 hodiny, podle velikosti masa.
Asi 30 minut před koncem pečení odkryjeme, aby se kýta krásně opekla na povrchu.
Podáváme s pečenou zeleninou z pekáče a čerstvým kváskovým chlebem nebo přílohou dle vlastního výběru.
Napsat komentář