Jelení maso je nejen chutné, ale i výživově hodnotné a v české kuchyni má své místo již po staletí. Tento recept nabízí moderní a zdravý způsob, jak si jej připravit s minimálním množstvím tuku a ve spojení s výborným dýňovým pyré. Skvěle se hodí pro slavnostní příležitosti i běžný oběd.
Ingredience:
500 g jeleního masa (stehno nebo kýta)
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku, prolisované
1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
sůl podle chuti
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
400 g dýně Hokkaido
1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
100 ml zeleninového vývaru
špetka muškátového oříšku
Postup:
Jelení maso očistíme, osušíme papírovou utěrkou a potřeme směsí olivového oleje, prolisovaného česneku, nasekaných bylinek, soli a pepře. Marinujeme alespoň 1 hodinu, ideálně však přes noc v lednici.
Rozpálíme troubu na 180 °C. Maso opečeme na pánvi z každé strany po dobu 2 minut, aby se zatáhlo, a poté ho přendáme do pekáče. Pečeme v troubě přibližně 25 až 30 minut (dle tloušťky masa). Po upečení necháme maso odpočinout pod alobalem asi 10 minut.
Mezitím si připravíme dýňové pyré – dýni očistíme (neloupeme), nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody na přibližně 10 až 15 minut, dokud nezměkne. Na pánvi rozehřejeme ghí, přidáme cibuli a osmahneme ji dosklovita. Uvařenou dýni slijeme, přidáme ji k cibuli, přilijeme trochu vývaru, ochutíme muškátovým oříškem a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého pyré.
Podáváme plátky jeleního masa s lžící horkého dýňového pyré a případně doplníme sezónní zeleninou nebo šťávou z masa.
Napsat komentář