Šťavnatá vepřová panenka v kombinaci s nasládlou chutí jablek a jemným celerovým pyré je lehký a zdravý pokrm, který potěší především milovníky kombinace masa a zeleniny. Pokrm je nutričně vyvážený, připravený z kvalitních a v Česku běžně dostupných surovin.
Ingredience:
400 g vepřové panenky
2 středně velká jablka (ideálně odrůda Gala nebo Jonagold)
1 menší celer (cca 300 g)
100 ml nízkotučného mléka
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 menší červená cibule
1 lžička čerstvého tymiánu
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup:
Celer oloupeme, nakrájíme na menší kostky a uvaříme ve vodě doměkka (cca 15 minut). Poté slijeme, přidáme máslo a mléko a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem a udržujeme teplé.
Mezitím si očistíme vepřovou panenku, osušíme ji a osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, přibližně 5 až 7 minut. Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočívat.
Na výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme oloupaná a na slabé plátky nakrájená jablka a tymián. Restujeme vše společně asi 5 minut, dokud jablka nezměknou a jemně nezkaramelizují.
Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, podáváme na talíři s celerovým pyré a dušenými jablky s cibulkou a bylinkami.
Napsat komentář