Chcete-li strávit příjemný večer či jen tak posedět s přáteli a netísnit se v obývacím pokoji, nebo si sami jen tak relaxovat při šálku čaje nebo sklence lahodného sektu, nemusíte kvůli tomu, ani běžet do vinárny či hospůdky. Máme pro Vás řešení: Co takhle domácí bar?

Máte-li dům, je to jednodušší, prostor se určitě najde mnohem lépe než v menším bytě, ale i zde už se více myslí na společenské soužití uživatelů bytu.

Jak začít. Nejprve si rozmyslíme k jakým účelům bude domácí bar sloužit, pokud bude hlavně pro osoby žijící v bytě, přizpůsobíme bar jejich představám a hlavně racionálnímu využití. Pokud má bar reprezentovat a bude více sloužit účelům pro návštěvy, musíme přizpůsobit jeho design i použitelnost právě návštěvám. Zapomenout byste neměli také na praktičnost nového koutu. Dostatek úložného prostoru pro skleničky a barmanské pomůcky vám ušetří spoustu času a nervů. Výborná je přitom i poloha v blízkosti dřezu, lednice nebo mrazáku, aby bylo vše potřebné po ruce.

Dobře vybavený bar

Když už jsme se rozhodli pro soukromý bar, měli bychom ho správně vybavit. Chybět nemá chladnička na nápoje, výrobník ledu, místo na alkoholické i nealkoholické nápoje, hrnky a skleničky. Neprohloupíme, budeme-li mít po ruce menší myčku na nádobí, dřez a kuchyňské náčiní pro přípravu rychlého občerstvení.

Jsou-li tyto základní náležitosti zajištěny, pak zbývá doladit barové posezeni k úplné dokonalosti. Aby hosté při první návštěvě neutekli, musíme myslet také na jejich pohodlí. Současný trh nabízí nebývalé množství barových stoliček od moderních až po tradiční kusy. Na co si dát při výběru pozor? Nezanedbejte místo na nohy. Bar by měl být vystavěn tak, aby poskytl dost místa i ve spodní části. Na židlích by se mělo hostům sedět dobře, opěradla jsou nezbytná, přestože je mnohdy na barových židlích nenacházíme.

Je zřejmé, že v malé místnosti nebudeme bar instalovat doprostřed kuchyně. Umístění ke stěně bude v takovém případě ideální. Pokud vám ale možnosti dovolí využít více místa, instalujte svůj bar volně do prostoru. Jednak jej půjde využívat z obou stran a jednak vytvoříte funkci jakéhosi prostředníka mezi těmi, kdo na baru sedí a mezi těmi, kdo připravují pohoštění. Barman či hospodyňka nebudou muset odbíhat do kuchyně, ale mohou obsluhovat hosty přímo v centru dění.

Pár užitečných čísel na závěr

Výška pracovní desky má mít od podlahy 860 – 900 mm, expediční deska 1 150 mm. Pult má být hluboký 600 mm, současně by jej mělo jít upravovat podle potřeby. Expediční deska by měla zasahovat asi 250 mm do prostoru hosta, aby pod ní vznikl prostor na nohy. Barová židlička by měla být vysoká asi 760 mm

Finanční stránka pořízení baru.

Bar pořídíme za pár korun,pokud se spokojíme s malým prostorem a párem barových židlí. Pokud však chceme mít reprezentativní místo,musíme sáhnout hlouběji do kapsy. Musíme se zaměřit na materiál,zvážit v jakém stylu chceme bar mít a čím bude vybaven. Přesto dáme pozor, aby i designérsky vydařené kousky byly stabilní. Výrobci nabízejí židle s nápaditým řešením nohou, sedáků i opěradel. Někdy mohou posloužit jako stolek i opěradla. A právě funkčnost takových židlí oceníme hlavně doma. Materiál je vhodné volit z kvalitních dřev např. dub, buk, mořených a s odolnou povrchovou úpravou. Bar je možno navrhnout a zhotivit například i v kombinaci kovů a kvalitních dřev s patinou a přizpůsobit hygienickým a ergonometrickým požadavkům.

Tak ted už vám jen zbývá sednout si a zamyslet se,kde si příště vypijete svůj oblíbený šálek čaje.

Autor: Monika Zemanová