Pokud se nastěhujeme do bytu, je nám více či méně kuchyně předurčena. Avšak ne každý se s tím spokojí. Domácí kutil pozorným okem odhadne, kde co zbourat či naopak přidat a pak můžou začít stavební úpravy. Máme-li to štěstí, že si postavíme dům sami je vyhráno, tam se již předem domluvíme na úpravách s architektem, všechny podrobnosti dohodneme nebo si poradíme samostatně. Ale zajímá nás, kdo udává trend, jaké velikosti má kuchyně být. Nebojte se, nikdo. Musíme si sami určit, zda-li bude kuchyně naším teritoriem či jen místnůstkou na rychlou přípravu jídla.

Malá kuchyňka

Pořekadlo, co je malé, to je milé, platí i o kuchyních. Ani v jejich případě nemusí být malý prostor handicapem. Ovšem za předpokladu, že chybějící metry čtvereční nahradíte skutečně racionálním uspořádáním a vybavením. Dříve, než přistoupíte k zařizování malé kuchyně, měli byste si uvědomit, co skutečně potřebujete a bez čeho se naopak můžete obejít. Ani malá kuchyň se neobejde bez dřezu, pracovní a varné desky, trouby, chladničky a dnes již ani mikrovlnné trouby, případně myčky nádobí. Velmi však záleží na umístění těchto komponentů. Bez nadsázky je třeba počítat s každým centimetrem.

Při výběru elektrospotřebičů je třeba volit subtilnější typy. Například myčky nádobí se dnes vyrábějí již o šířce pouhých 45 cm. Co se týče úspory místa, je rovněž výhodnější koupit si multifunkční robot než několik elektrospotřebičů, které zvládají pouze jednu funkci. Pokud v malé kuchyni i stolujete, volte rozkládací či sklápěcí stůl. Co se týče židlí, měli byste se poohlédnout po typech s mělčím sedákem nebo bez opěradla. Do skutečných mini-kuchyní jsou nejvhodnější stohovací či skládací židle.

Velký prostor

Spojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje do jednoho prostoru patří mezi stále vyhledávanější dispoziční řešení v bytech či rodinných domech. Nabízí totiž opticky celistvý prostor, v němž se rodina schází. Nejlepší moderní kuchyně je ta, která plní individuální potřeby jejich obyvatel, zatímco čistý obytný prostor zůstává zónou klidného odpočinku i společenské zábavy.

V současnosti se stává kuchyně plnohodnotným prostorem v bytě. Kuchyni budujte na míru své peněžence, snům, životnímu stylu i vkusu. Pak se kuchyně stane skutečným srdcem Vašeho domova. Jsou módní minimalistické, strohé tvary bez ozdob, pískované sklo, kovy s dokonalou povrchovou úpravou a kuchyňské plasty nové generace. Praktické a módní je zásuvkové uspořádání kuchyně a magnetické otvírání dvířek namísto úchytek,vestavěné spotřebiče s dvířky v designu celé kuchyně, prostě dokonale praktické technické řešení kuchyně umožňující co nejpohodlnější obsluhu.

Klasickou a jednoduchou variantou je rozmístění kuchyňské linky podél jedné stěny, využívá se především u úzkých malých kuchyní, minimální šířka od zdi ke zdi musí být alespoň 180 cm. Praktičtější a nápaditější variantou je umístění linky po obou protilehlých stranách. Je vhodná do kuchyní širokých minimálně 240 cm a dlouhých 300 cm. Ideální uspořádání kuchyně představuje rohové -jedině tak lze plnohodnotně využít celý prostor, aniž bychom se příliš naběhali. Pokud ovšem máme dostatečně prostornou kuchyň, můžeme zkusit luxusní variantu U – kuchyňskou
linku využívající tři stěny. S ní se nám otevírá svět dispozičních možností a hraní si s jednotlivými kuchyňskými komponenty. Rozměry celé sestavy by měly začínat na 240 x 240 cm, prostor mezi rameny linky by měl být alespoň 120 cm.

Kdo nechce spojit kuchyni s obývákem a chce ji mít oddělenou, měl by z tohoto důvodu zvážit pořízení širších posuvných dveří, které mohou bez problémů zůstat otevřené po dobu přenášení nádobí a jídla. Standardní otvíravé dveře se šířkou 80 centimetrů budete otevírat loktem, protože máte plné ruce!

Naopak, kdo se rozhodne pro kuchyni spojenou s obývacím pokojem, může zapojit celou rodinu do příprav, jak vaření, tak stolování. Podobně vyřešíme i samostatný jídelní kout. Pokud to velikost bytu dovolí, určitě nechte pro jídelní kout dostatečné místo, a to podle počtu osob, které tam budou stolovat. Počítejte však i s návštěvami. Dominantou prostoru může být velký jídelní stůl.

Ať už se rozhodnete pro, jakoukoliv variantu, vždy myslete na to, že do svého domova se musíte vracet rádi a nesmí se Vám stát, že hned při otevření hlavnich dveří na Vás padne deprese a úzkost.Rozmýšlejte dobře a svůj dům či byt budujte s láskou.

Autorka: Monika Zemanová