Ačkoliv vegetariánská strava není dietou podmíněnou nemocí, přesto mnoho lidí jí dodržuje. Někteří velice striktně a jiní nedělají vědu z grilovaných kuřecích prsíček jednou za léto.

Vegetariáni jsou lidé, kteří ze svého jídelníčku vylučují maso, ale konzumují zvířecí produkty. Těmi jsou na mysli živočišné tuky, mléko a mléčné výrobky a vejce. Někteří přívrženci odmítají jíst i tyto produkty, protože žijí v souladu s přírodou a útok na zvíře berou jako útok na sebe samé. Ti se nazývají vegani.

Někteří lékaři a dietologové tvrdí, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. Vegetariánská strava je přínosem pro zdraví člověka díky nízkému obsahu saturovaných tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin.

Většinu lidí vedlo k tomuto druhu stravování ekologické pojetí naší planety. Zdali jíst maso je zdravé či nikoliv přenechám odborníkům. Proti gustu žádný dišputát…

Měla jsem tu čest navštívit kamarádky byt, v níž domácnosti žijí tři vegetariáni a maso se tam vyskytovalo naposledy, když byla na základní škole.  Již při otevření vchodových dveří jsem ucítila závan hub, zeleniny v kombinaci s rýží. Jelikož  byla zima, vůně se těžko dala vyvětrat. Zaujala mě celková úprava kuchyně, která mi připomněla starou chalupu s dřevěnými příbory a smaltovaným nádobím. Naoko tato kuchyně opravdu zářila vesnicí. V hrnkách na okně měli zasazené bylinky a celkově se zdála být kuchyň velice plná. Na poličkách měli dózy se sušenými houbami, ořechy, ovocem, luštěninami,… Připadala jsem si jako ve spíži veverek, ale kombinace různých zprvu nepochopitelných surovin nakonec chutnala báječně.

Proč jsem však psala, že kuchyň vypadala naoko vesnicky? Protože ve skříňkách se ukrývaly různé moderní vymoženosti jako je odšťavovač, multifunkční mixér, teflonové pánve a tlakový hrnec. Velmi oblíbenou pomůckou jsou také umělohmotné misky s vakuovací funkcí. Suroviny tak neokorávají a vydrží mnohem déle než jen položené v sáčku v ledničce. A jelikož ovoce a zeleniny se využívá  mnoho, tak chladničku doporučuji opravdu velikou.

Každou dietu je nezbytné konzultovat s dietologem, aby vám nechyběly některé vitamíny a minerály, které pak je velmi jednoduché v dnešní době nahradit potravinovými doplňky.

Autorka: Kateřina Kudlíková