Blíží se nám vánoce a s nimi veškerý shon a přípravy. Zase na nás dýchne ta nezapomenutelná atmosféra nejkrásnějších svátků v roce. Není nutné, abychom se ztrhali, nutné je mít klid a pohodu a zároven se těšit na vánoce dalších let.

Nejdříve si v klidu promyslíme, jaké cukroví, má který člen rodiny rád, vše zkombinujeme a pokud jsme začínající hospodynka, určitě se poradíme i s někým zkušenějším. Troufneme-li si sami, pak si vše rozvrhneme a v prvé ředě začneme s nákupem formiček. Na našem trhu je nepřeberné množství cukrářského náčiní a formiček, které se nám hodí nejen na vánoce, vždyt´ můžeme napéct rodině i během celého roku ke všem možným příležitostem. Formiček je velký výběr, nemusíme se tedy bát, že neuspokojíme všechny členy naší rodiny.

Dále pak můžeme použít nejrůznější mixery, hnětače a drtiče ořechů a mandlí, struhadel na čokoládu či kokos. Dokonale vypracované těsto je jedna z nejvíce namáhavých činností v kuchyni. Každá hospodyňka je právem pyšná na své cukrářské umění, ale co naplat je to námaha. Myslím, že přinejmenším každá druhá si posteskne: „ A to ještě ten můj chlap hartusí, že je v kuchyni nepořádek a diví se, když mi není moc do smíchu. Příprava jednoho druhu těsta v průměru obnáší 5 – 15 min. tvrdé, namáhavé práce. Je přece nutné těsto dokonale promísit a zapracovat vzduch, aby nám dobře vykynulo a bylo pěkně načechrané a lehké.

Formičky se prodávají různé: klasické, které známe ještě z dob našich babiček, ale hlavně ty moderní, ze silikonu, s antiadhézním povrchem nebo nerezavějící oceli. Pokud jsme si již rozmysleli, komu co dobrého upečeme, nyní přistoupíme k sepsání a následně nákupu formiček a všech ostatních potřeb pro naše vánoční pečení. Já mám za svá léta praxe zkušenosti, jak se které formičky osvědčily, jak hezky cukroví vypadá srovnané na mísách a hlavně, jak je nezbytné pro rodinnou pohodu svátečních dnů. Samozřejmě mám i v dobré paměti, jaká starost a kolik práce a času nám to zabere.

Ale co bychom pro štěstí a spokojenost našich blízkých nevytvořili.

V prvé řadě se obrníme trpělivostí, nasadíme úsměv a můžeme začít. K vánočnímu pečení potřebujeme: nejprve vál a váleček, různé druhy vykrajovátek (máme nejrůznější druhy), pokud máme možnost, určitě si pořídíme multifunkční hnětač, ve kterém nastrouháme i ořechy a kokos. Pořídíme si i různá vykrajovátka, zdobítka, kráječe, loupače a nevím co ještě. Nesmíme zapomenout na formičky, dá se říci nejoblíbenější: na pracny, vosí hnízda, kremrolky, trubičky, mufiny. Dále na papírové podložky, košíčky, krabičky.

Potřebné formičky a tvořítka při prvním použití omyjeme horkou vodou, bez saponátu, vysušíme a pak potřeme tukem, nejlépe Herou. Zrovna tak po pečení nikdy nemyjeme formičky saponátem, vždy jen opláchneme horkou vodou a osušíme. Formičky musí být dobře uložené a vyčištěné, aby se nám v nich netvořily plísně.

Věřím, že si poradíte a vytvoříte to pravé kouzlo domácí pohody. Důležité je, aby měla radost nejen vaše rodina, ale v prvé řadě Vy sama. Přeji Vám klidné a štastné vánoce a přidávám můj oblíbený recept:

Vosí hnízda:
160 g piškotů, 90 g másla, 180 g mletého cukru, 5 lžic mléka, 2 lžíce kakaa, trocha rumu. Vypracujeme těsto. Kalíšky na vosí hnízda vysypeme cukrem a naplníme hmotou. Obrácenou vařečkou uděláme dovnitř důlek, vyplníme náplní a přiklopíme piškotem. Dáme ztuhnout. Náplň: 120g másla, 50 g cukru,1 vařený žloutek, rum.

Autorka: Monika Zemanová