Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Nádobí pro indukční varné desky

09.02.2008 · komentářů 7 · Nádobí

Zaujala vás nová úsporná metoda vaření za pomocí indukčních desek, ale nejste si jisti, že budete moci použít vaše staré nádobí, ale vyhazovat se vám jej nechce? V následujícím článku najdete několik málo rad a typů ohledně toho, jak se to s nádobím na indukční vaření vlastně má.

Ohřev indukčních desek funguje na bázi elektromagnetické indukce v magneticky vodivých materiálech. Z tohoto důvodu se jeví jako pravdivé jednoduché tradované pravidlo – a sice, že nám postačí jakýkoli kus nádobí mající dno z feromagnetického materiálu, jako je litina, smaltovaný kov, nerez a podobně. Kdo si není jistý, z jakého materiálu dno jeho hrnce je, stačí před použitím jednoduše přiložit magnet – přitiskne-li se na dno mělo by být teoreticky možné takové nádobí použít. Nicméně v žádném případě nelze tento postup doporučit – to, že se s „obyčejným“ nádobím nestane nic napoprvé, ani na podruhé, neznamená to, že se vám jindy nepřihodí při vaření nehoda – a zrovna třeba ve chvíli, kdy se to nejméně hodí. Navíc nyní již neplatí ani další vžitý mýtus o tom, že takové nádobí je vždy zbytečně předražené. Na trhu máme v současné době již dostatečně široký výběr výrobků, tudíž není problém vybrat si zboží odpovídající našim finančním požadavkům.

Pokud vybíráte nové nádobí na indukční vaření, ale navštívili jste obchod, který nabízí nádobí různého druhu je důležité vyhledávat takové typy nádobí, které jsou označeny spirálkou – jen ty lze bez problémů použít na indukční vaření.

Základním kusem nádobí, po kterém se budeme dívat, bude zřejmě klasický hrnec, nezbytný pro každodenní vaření. Hrnce splňující podmínky pro indukční ohřev lze zakoupit již od zhruba tisíce korun do cca pěti tisíc v závislosti nejen na velikosti, ale především na použitém materiálu (ty nejdražší jsou již vyrobené z kombinace nerezu a velmi odolné, ale také drahé, mědi). Dále jsou v nabídce ještě tzv. „hrnce fritovací“ – nejedná se o klasický samostatný fritovací hrnec, ale o jakousi hlubší pánev opatřenou fritovacím košem – je praktická, neboť po vyjmutí koše ji lze použít jako pánev klasickou a ke koupi je za zhruba dva tisíce korun. Na zeleninu je možné zakoupit různé napařovací sady, jejichž cena se pohybuje rovněž od tisíce korun. Široký výběr nalezneme i mezi hrnci na těstoviny, které lze samozřejmě také použít i jako hrnce klasické (cena se pohybuje také kolem dvou tisíc korun).

Žádná hospodyňka se neobejde ani bez hrnce tlakového – zvlášť u těchto hrnců nyní překvapuje poměrně nízká cena, neznačkové hrnce, které ale pro normální použití postačí, lze nyní zakoupit v sadě dvou hrnců již od dvou tisíc korun.

Používáte-li ještě klasickou konvici na ohřev vody, i zde je široká paleta výběru – konvice pro indukční vaření v různých designových provedeních se cenově pohybují mezi jedním a dvěma tisíci korun.

Ani bez pánve se při vaření neobejdeme – s nabídkou pánví se to má podobně jako s hrnci, stojí zhruba od tisíce do pěti tisíc korun v závislosti především na použitém materiálu, ale nabídka je v tomto případě nejširší – určitě si vyberete vhodný materiál i velikost, nebo dokonce sáhnete po speciální pánvi jako je třeba pánev grilovaní nebo pánev určená speciálně na palačinky, lívance nebo ryby. Máte-li indukční sporák a přejete si na něm používat pánev wok, ani to není problém.

Pokud jste čerstvými majiteli varné desky na principu indukce, nemusíte hned vyhazovat staré nádobí – prostě jen vyzkoušejte, zda dno je z magneticky vodivého materiálu (nebo z něj má alespoň vložku). Postupně by však bylo rozhodně vhodnější nádobí obměnit za speciálně určené pro tuto formu ohřevu. Současná pestrá nabídka vás jistě potěší.

Autorka: Zuzana Veselá

 

 

Hledáte nádobí pro indukční varnou desku? Vyberte si z této nabídky:

Greenpan pánev Kyoto Greenpan pánev Kyoto
Ekologická pánev Greenpan s patentovaným povrchem THERMOLON™, který je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý. Jeho odolnost vůči teplotám zajišťuje dlouhou životnost nádobí. Na všechny typy ploten, včetně indukčních, vhodné i pro použití v troubě.
K dispozici v průměrech 24, 28 a 32 cm.
Více informací

 

 

Greenpan pánev Stockholm Greenpan pánev Stockholm
Ekologická pánev Greenpan s patentovaným povrchem THERMOLON™, který je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý. Jeho odolnost vůči teplotám zajišťuje dlouhou životnost nádobí. Na všechny typy ploten, včetně indukčních, vhodné i pro použití v troubě.
K dispozici v průměrech 24, 28 a 32 cm.
Více informací

 

 

Greenpan Wok pánev Stockholm Greenpan pánev Stockholm
Ekologická pánev Greenpan s patentovaným povrchem THERMOLON™, který je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý. Jeho odolnost vůči teplotám zajišťuje dlouhou životnost nádobí. Na všechny typy ploten, včetně indukčních, vhodné i pro použití v troubě.
Průměr 30 cm.
Více informací

Tagy: ··


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud komentářů 7

  • rybi-cka

    Jaká nehoda se může přihodit při použití „nevhodného“ nádobí, které při prvním druhém použití funguje a pak se může přihodit nehoda, jak jsem pochopila ze druhého odstavce? Za odpověď děkuji.

  • Pavel Buzrla

    koupily jsme nádobí eurobak,na spodní straně je napsáno,že je na indukční desku,ale nefunguje.Nevíte proč,nádobí zepter funguje,díky za odpověď

  • Petr Slavík

    Pavel Buzrla: Chyba bude pravděpodobně v materiálu, ze kterého je nádobí vyrobeno. Zkusil bych to reklamovat v obchodě, kde jste nádobí koupil.

  • Tomáš BUzrla

    Pavel Buzrla : Dobrý den,mol byste mne kontaktovat na adrese tbuzrla@seznam.cz

    Měl bych na Vás dotaz

  • Miloš Chadt

    Přeji Vám pěkný den
    Stejne jako tazatele pod pseudenymem rybi-cka by mne zajímalo o jakých, že to nahodách autorka píše. Sám vařím již nekolik let jak na indukčním vařiči ne obyčejném smaltovaném nádobí tak i na litině k mé naprosté spokojenosti. U litiny mi trochu vadí vyšší tepelná setrvačnost, která zpomaluje regulaci výkonu při vaření, což se bude u senvičového nádobí projevovat ještě více.

    Když jsme teď dva snad se dočkáme odpovědi.

  • Jarda

    Dobrý den, pro nádobí, které nelze použít na indukční vařiče existují tvz. mezivložky, nemohu je ale nalézt v nabídce. S těmi lze použít jakékoliv nádobí? Děkuji za odpověď.

  • Blanka

    Dobrý den.
    Také mne zajímá tvz.mezivložka na indukci.
    Kde se dá koupit ( sehnat )
    Děkuji za odpověď

Komentovat

TOPlist