Moka kávovaryV Itálii prý 90% rodin vlastní alespoň jeden kávovar Bialetti. Faktem je, že tato firma vyrábí modely, které se staly ikonou designu a lahodné kávy.

Jak takový kávovar funguje?

Moka kávovar dílyKávovar se skládá ze dvou nádob nad sebou, které jsou spolu sešroubovány. Do spodní nádoby se naleje voda. Do sítka, které je mezi nádobami, se napěchuje káva. Když voda začne vřít, prochází pára kávou a sráží se v horní nádobě.

Takto si doma můžete vyrobit chutné espresso přímo na Vašem sporáku.

Tento typ kávovarů se nazývá moka kávovar, případně psáno mocca. Ale můžete se také setkat s výrazem perkolátor

Moka kávovary se vyrábí v mnoha variantách a určitě si z naší nabídky vyberete. Kávovary se od sebe liší nejen designem, ale i materiálem, velikostí – existují kávovary na jeden šálek, ale i kávovary na 10 šálků kávy. Některé moka kávovary umožňují uvařit nejen kávu, ale také cappuccino nebo latté. Existují varianty pro různé typy sporáků včetně indukční desky.

Hliníkové kávovary

Moka kávovar - hliníkovýNěkteří znalci kávy nedají dopustit na hliníkové kávovary. Vnitřní stěna hliníkové nádoby se po několikerém použití potáhne správnou patinou, hliník nasaje chuť kávy a potom je káva teprve opravdu lahodná. Tyto typy kávovaru se zásadně nemyjí saponáty, ale jen teplou vodou, protože byste nejen saponátem odstranili patinu, ale při příštím šálku kávy byste si místo pořádného kafe “vychutnali” chuť saponátu.

Hliník se obecně považuje za absolutně nevhodný materiál do kuchyně. Jde ale o mýtus. Nezdravý je pouze kontakt hliníku s kyselými potravinami. Výsledek výzkumu britské Alzheimerovy společnosti vlivu hliníku na tuto chorobu naleznete zde.

Nerez kávovary

Moka kávovar - nerezPokud přesto hliníku nedůvěřujete nebo Vám vadí představa “upatlaného” kávovaru, který nemůžete pořádně vydrhnout houbičkou a jarem, můžete si vybrat z mnoha variant nerezových mocca kávovaru, které má rovněž firma Bialetti ve své nabídce.

Mezi populární patří například kávovar s názvem Erika, který můžete vidět na obrázku nebo Musa Satin.

Mukka express

Mukka Express kávovarPojmem mezi Bialetti kávovary je již několik desítek let model Mukka Express s elegantním “kravským” designem.

Umí vyrobit nejen presso, ale také cappucccino nebo laté. Do horní nádoby při příprave můžete přidat mléko, toto se při vaření kávy smíchá s kávou a vzniká nápoj lahodné chuti, který si můžete připravit sami doma a nepotřebujete k tomu žádné drahé přístroje.

Existuje také v jiných barevných variantách.

Zde se můžete podívat na krátké video s komerční prezentací Mukka Express:

Elektrický kávovar Easy

Elektrický kávovar easyPokud doma nemáte sporák, můžete si koupit Moka Express kávovar s elektrickou plotýnkou do zásuvky. Tato plotýnka funguje podobně jako většina varných konvic – po uvaření kávy začne kávovar pípat a víte, že je káva připravena.

Zpívající kávovar

Nejen pro romantiky je určena verze kávovaru Moka Sound. Kromě v předchozím odstavci zmiňovaného elektrického kávovaru, mají moka kávovary tu nevýhodu, že nevíte, kdy už se ve formě páry do horní nádoby dostala všechna voda ze spodní nádoby. Tuto vadu na kráse řeší právě Moka Sound, který si Vás přivolá po vyhotovení kávy znělkou s vysokými tóny.

Kde koupíte kávovary Bialleti?

Internetový obchod Dokuchyne.cz nabízí širokou škálu kávovarů Bialetti a před Vánoci přichází i s nabídkou dárkových balení těchto kávovarů. Ceny začínají již na příznivých 670,- Kč.