OvoceOvoce a zelenina tvoří základní složky naší výživy. Je třeba si uvědomit, že podstatnou část těchto potravin bychom měli konzumovat v syrovém stavu – tím dodáme tělu vitamíny a minerální látky, které se vařením zničí nebo vyplaví. Kupujeme je zásadně zralé, což platí obzvlášť pro ovoce, jehož některé druhy, jako třeba ananas nebo třešně, po předčasné sklizni nedozrávají.

Ovoce
Ananas obsahuje velké množství cukru, což znamená rychlý přísun energie, který se však díky vláknině neprojeví negativně na hladině krevního cukru. Vitamin C podporuje spolu se zinkem imunitní systém. Ananas také prospívá trávení, a to hned z několika důvodů – zvyšuje tvorbu a vylučování trávících šťáv, pomáhá rozkládat bílkoviny v potravě na menší částečky, podporuje vylučování nadbytečné vody, což se projeví kladně na krevním tlaku. Vláknina zase podporuje činnost střev a zamezuje tak zácpě.

Avokádo obsahuje spoustu kvalitních tuků složených z nenasycených mastných kyselin, které chrání srdce a cévy. Nesmírně účinná je kyselina olejová, protože dokáže snížit hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) a naopak zvyšuje hladinu „hodného“ cholesterolu (HDL). Vitamín E chrání před volnými radikály, pomáhá při vysoušení pokožky a urychluje hojení zánětů. Obsahuje také dostatek vitamínů z řady B, které se podílejí na látkové výměně.
Banán povzbuzuje svým obsahem cukrů tělo k vylučování inzulinu. Inzulin dopravuje rozštěpené cukry k buňkám a také je odpovědný za tvorbu serotoninu, kterému děkujeme za to, že máme dobrou náladu, lépe snášíme bolest a jsme méně náchylní k depresím. Pro sportovce je banán takřka nezbytností, protože rychle vyrovnává vzniklé ztráty hořčíku a draslíku.
Borůvky obsahují velké množství betakarotenu, který pozitivně ovlivňuje zrak – snižuje přecitlivělost na světlo a šeroslepost.
Broskve a nektarinky povzbuzují chuť k jídlu, vyplavují vodu z těla a usnadňují tím práci srdci, krevnímu oběhu a ledvinám.
Citron obsahuje kyselinu citronovou a vitamin C, které jsou účinné při infekcích, chrání před škodlivinami a následky stresu.
Fíky jsou ideálním zdrojem energie mezi jídly. Zabraňují únavě a ochabnutí koncentrace a současně zlepšují náladu.
Grapefruit je skutečnou vitamínovou bombou: obsahuje celodenní dávku vitaminu C, dále vitamin A, celé spektrum B vitaminů, kyselinu listovou a pantotenovou. Krom toho obsahuje i spoustu minerálních látek.
Hroznové víno dodává tělu velké množství okamžité energie. Také podporuje krevní oběh, působí protizánětlivě a chrání tělo před volnými radikály.
Hrušky, pokud jsou dozrálé, jsou snadno stravitelné, podporují pohyb střev a zabraňují zácpě. Obsažené třísloviny prospívají podrážděnému žaludku a zánětům v oblasti žaludku a střev. Působí pozitivně na acidobazickou rovnováhu těla. Draslík, který obsahují, odvodňuje, čímž nejen posiluje ledviny, ale chrání také srdce. Hrušky prý mají pozitivní vliv i na hladinu kyseliny močové, proto se doporučují při dně, revmatismu a artritidě.
Jablko obsahuje vitamin C, čímž posiluje imunitní systém a působí jako antioxidant – zneškodňuje volné radikály. Spolu s bioaktivní látkou kvercetin (kterou jablko také obsahuje) zabraňuje vitamin C vzniku rakovinotvorných buněk a chrání tepny před kornatěním. Vysokým obsahem pektinu, vlákniny rozpustné ve vodě, jablka rozpohybují ochablá střeva a současně je zklidní (proto se nám může stát, že nám někdo doporučí jablka na zácpu a někdo jiný zase na průjem).
Jahody podporují náš imunitní systém svým obsahem vitaminu C a železa. Obsahují látky klidnící záněty a zabraňující vzniku rakovinotvorných látek.
Meruňky prospívají očím díky vysokému obsahu betakarotenu. Obzvláště v případě šerosleposti – betakaroten se totiž v těle mění na vitamin A, který potřebují nervové buňky odpovědné za vidění za šera a ve tmě. Meruňky prospívají také pleti a chrání ji před ultrafialovým zářením. Mají antioxidační účinek, chrání před infekcemi a dokonce dokážou zpomalit růst rakovinných buněk v počátečním stádiu. Draslík obsažený v meruňkách mírně odvodňuje a tím prospívá srdci a krevnímu oběhu a ideálně podporuje diety.
Ostružiny mají vysoký obsah železa, proto jsou vhodné pro lidi trpící chudokrevností. Obsahují také hodně draslíku, který má odvodňující účinky a pomáhají tedy lidem s vysokým krevním tlakem. Nezanedbatelný je také obsah vápníku. Kyselina ellagová pak může vázat karcinogenní látky ve střevě a zneškodnit pronikající bakterie a viry.
Pomeranče posilují imunitní systém a pomáhají tělu odstranit škodlivé látky.
Rybíz, obzvláště černý, je ideálním zdrojem vitaminu C zejména k prevenci a léčbě chřipkových infekcí a nachlazení.
Švestky mají vysoký obsah vlákniny a působí tak proti zácpě. Obsahují velké množství minerálních látek a stopových prvků.
Třešně zbavují tělo vody, čímž ulehčují práci srdci, krevnímu oběhu, játrům a ledvinám.

Zelenina
Artyčoky povzbuzují trávení a zabraňují usazování cholesterolu na stěnách cév.
Brambory jsou díky škrobu velice syté, ale protože neobsahují takřka žádný tuk, nejdou na tloušťku. Díky vitaminu C posilují imunitní systém, pomáhají tělu zbavit se škodlivin.
Brokolice chrání naše tělo před infekcemi, rakovinou, osteoporózou, srdečně cévními nemocemi, střevními potížemi, psychickými depresemi a následky stresu.
Celer obsahuje draslík, který má pročišťující účinek na ledviny a močový měchýř a podporuje vyplavení škodlivých látek z těla. Snižuje riziko zánětu a také rakoviny.
Cibule se označuje jako „přírodní antibiotikum“. Bojuje proti zánětům a napomáhá vyplavování bakterií. Zabraňuje zvápenatění céva usnadňuje nám dýchání.
Čekanka povzbuzuje trávení a navíc stimuluje játra, aby vytvářela více žluči – doporučuje se tedy při potížích se žlučníkem. Minerální látky a vitaminy posilují imunitní systém, krvetvorbu a chrání buňky.
Červená řepa chrání před chudokrevností, brzdí nádorové bujení.
Dýně chrání naše srdce, cévy, ledviny a imunitní systém.
Chřest očišťuje tělo, má močopudný účinek – je lékem pro srdce a ledviny. Podporuje krvetvorbu, posiluje látkovou výměnu a posiluje nervy.
Kapusta obsahuje takřka vše, co tělo potřebuje k životu a proto představuje přírodní ochranu pro celé tělo. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vápníku i mnoha vitaminů.
Křen povzbuzuje celkovou látkovou výměnu. Podporuje prokrvení, hubí bakterie a chrání před rakovinou.
Lilek má nízkou kalorickou hodnotu, doporučuje se tedy při dietách. Velice pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Mrkev obsahuje betakarotén, který pomáhá tělu při tvorbě pokožky a sliznic a chrání jí před škodlivým UV zářením. Společně s vitaminy B a C a zinkem posiluje imunitu.
Okurka obsahuje jen málo kalorií. Podporuje látkovou výměnu při odstraňování škodlivin z těla. Má odvodňující účinek a tudíž prospívá srdci, cévám i ledvinám.
Paprika obsahuje vitaminy A, C a E a posilují tak imunitní systém. Chrání také před onemocněními srdce a rakovinou.
Pórek působí jako vnitřní omlazující kůra. Čistí a dezinfikuje tělo a současně ho zásobuje vitaminem C. Diabetikům pomůže snížit hladinu krevního cukru.
Rajčata chrání díky vysokému obsahu betakarotenu buňky před volnými radikály. Posiluje obranyschopnost i psychiku.
Špenát se významně podílí na hospodaření organismu s minerálními látkami. Velká dávka vitaminů pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům.
Zelí
prospívá srdci a cíleně chrání před civilizačními chorobami, jako vysokým krevním tlakem a rakovinou. Pomáhá zvyšovat obranyschopnost.

Autorka: Jana Němcová