Dětská lahvička AventDětí kolem nás je v posledních měsících a letech čím dál víc a to je moc dobře. S tím jak naši mrňouskové rostou je potřeba, abychom je postupně naučili jak pít z dětské lahvičky a časem se dostali i k pití z hrnečku. Pojďme se společně podívat na to, jaké typy kojeneckých lahviček, pítek a hrnečků jsou dnes k dispozici.

Lahvičky pro kojence
Mnoho maminek začíná brzy krmit své dítě pomocí lahviček – buďto potřebují, aby dítě nakrmil někdo jiný jejich odsátým mateřským mlékem, nebo musí přikrmovat, či ukončily kojení a dítě tedy potřebuje umělou výživu. Těsný fyzický kontakt s matkou je pro krmené dítě stejně důležitý, jako pro dítě kojené. Odolejte pokušení položit dítě tak, aby mohlo pít samo.
Na krmení dítěte pomocí lahvičky potřebujeme kojeneckou láhev a také vhodný dudlík. Existuje mnoho různých typů láhví a dudlíků. Ať se ale rozhodnete pro jakoukoliv variantu, je důležité nakoupit všeho dostatek s ohledem na způsob sterilizace.

Kojenecká láhevKojenecké lahve
Bývají skleněné, silikonové a plastové. Skleněná je vyrobena z varného skla. Je bezpečná, stabilní, vhodná pro nejmenší děti. Dobře se sterilizuje – vyvařováním nebo v parním sterilizátoru. Plastová opravdu kvalitní plastová láhev nepraská, je bezpečná, lehká, praktická, se zřetelnou stupnicí. Může být sterilizována ve vařící vodě nebo parním sterilizátoru. Bývá vyrobena z kvalitního polykarbonátu. Plastové lahve mohou mít také atypický tvar – například otvor uprostřed pro snadnější držení, zahnutá lahev, kterou nemusíme tolik naklánět, apod. Silikonová má výhody plastové a navíc je měkká a poddajná. Výborně se proto hodí na podávání prvních kašiček, kdy lze dítěti pomoci při krmení lehkým stiskem láhve.
Ráda bych se dále zmínila o různých novinkách a speciálně upravených kojeneckých lahvích, s jakými se můžeme při výběru setkat:
„Airflexní láhev“ – podporuje zdravé aktivní krmení a snižuje koliku. Miminko si samo kontroluje průtok mléka, čímž se snižuje riziko přejedení a zvracení. Dudlík umožňuje během krmení proudní vzduchu do lahvičky, čímž zamezuje vzniku vakua. Dítě se nemusí dudlíku při krmení pouštět a může pít souvisle jako při kojení bez polykání vzduchu. Právě polykaný vzduch během krmení vyvolává bolestivou koliku nebo nadýmání.
„Multifunkční silikonová láhev se lžičkou“ je ideální pro podávání prvních kaší a polévek. Stačí pouze stisknout jemně láhev a porce jídla vytéká přímo na lžičku.
Plastová protikoliková láhev se šroubovacím dnem – snižuje riziko vzniku koliky u dítěte. Speciální silikonová membrána na dně lahve obsahuje otvor, kterým se do lahve doplňuje vzduch při vzniku podtlaku v láhvi.
„Samosterilizující lahev“ – má speciálně konstruované víčko, které umožňuje sterilizovat láhev a všechny její části za pouhou 1,5 min. Láhev je tak rychle připravena ke krmení.
Termoska – klasická termoska, akorát s dudlíkem, užitečná při cestování.

DudlíkDudlíky na kojenecké lahve
Podle materiálu bývají silikonové, či kaučukové. Můžeme si také zvolit z několika (tradičně ze třech) velikostí průtoku. Pro nejmenší děti volíme dudlíky s pomalým průtokem, jak děťátko roste, přejdeme plynule na střední průtok, největší průtok je určený k podávání kašiček.
Další rozdíl se týká tvaru – máme dudlíky anatomické a ploché. Pro mladší kojence volíme dudlíky anatomické, které jsou přizpůsobeny citlivým dětským dásním. Plochý dudlík je určen spíše pro starší děti, kolem přechodu z lahvičky k hrnečku.
Dynamický dudlík je vyroben z nestejnorodých vrstev silikonu a v průběhu krmení se prodlužuje, přizpůsobuje se rytmu a síle sání dítěte podobně jako matčin prs při kojení. Tím povzbuzuje dítě k aktivnímu sání. Má systém vnitřních otvorů vytvořený podle modelu laktačních kanálků. Takovýto dudlík se může též nazývat protikolikový, protože díky svému tvaru uchrání miminko před množstvím spolykaného vzduchu.

Doplňky ke kojeneckým láhvím
Termoobal na láhev – uchová tekutinu v láhvi déle teplou, vyrábí se na jednu nebo na dvě lahvičky.
Adaptér na široké kojenecké lahvičky – umožňuje používat příslušenství ze standardních láhví na kojeneckých láhvích se širokým hrdlem. Je ideální k připojení kojenecké lahve se širokým hrdlem k ruční nebo elektrické prsní odsávačce.
Držáky na kojenecké lahve – vyrábí se různé druhy a tvary, existuje varianta pro klasické i široké hrdlo.

Přechod od lahvičky k pití z hrnečku
Před dovršením jednoho roku umí jen málo dětí zacházet s běžným hrnkem bez pomoci. Dokonce i děti, které pily z hrnečku předtím, budou nyní bryndat, protože ho nahnou. Pro dítě je ale důležité, aby s hrnkem zacházelo samo. Když mu nebudeme pomáhat a přidržovat mu hrneček, uvítá přechod s větším nadšením. Hrnek s hubičkou je pro dítě kompromisem mezi pitím a sáním z láhve. Pro dítě je to tedy změna méně násilná. Obrátí-li dítě hrneček s hubičkou dnem vzhůru nebo spadne-li mu na zem, bude jeho obsah jen kapat a příliš se ho nevylije.

Lahvička na učení
Pomůže dítěti plynule přejít od pití z láhve k pití z hrnečku. Na lahvičku se dá nasadit klasický dudlík, který později vyměníte za měkkou hubičku, ze které nápoj samovolně neodtéká.

Netekoucí hrnečky
Netekoucí hrnečekPro krmení batolat existují tzv. netekoucí hrnečky – ať hrnečkem třesete, nebo jej otáčíte dnem vzhůru, nepropustí ani kapku. Tuto vlastnost zabezpečuje dvoustranná membrána uvnitř pítka.
Existuje veliký výběr takovýchto hrnečků. Můžeme vybírat podle potřeby větší či menší hrnek, dále je dobré, lze-li hrnek mýt v myčce, má-li odnímatelný úchyt, čitelnou stupnici a také průhledné víčko, které chrání pítko před znečištěním. U některých hrnečků lze také regulovat sílu průtoku tekutiny. Pítko může být tvrdé nebo měkké – měkké je šetrnější k dětským zoubkům a dásním.

Už pije samo z hrnečku
Hrnečky mohou být plastové, keramické, či melaminové. Plastový či melaminový hrnek je lehký a prakticky nerozbitný, dáváme mu přednost u mladších dětí. Při výběru hrnečku se zaměříme také na jeho tvar – rovný a úzký hrníček dítěti pití příliš neusnadní, oproti tomu z hrníčku s rozšířeným hrdlem se pije daleko lépe. Hrneček by měl mít ouško dobře uchopitelné dětskou ručkou.
Pro cestování můžeme dítě vybavit láhví či termoláhví. Pítko může být ve tvaru brčka, nebo klasické kulaté. Výhodou jsou nekapající láhve, které zabrání případným nehodám. Důležitou součástí je kryt na pítko.

Závěrem…

  • Hrneček či lahvička jsou v častém kontaktu s dětskými ústy. Dáváme proto přednost kvalitě před lákavě nízkou cenou. Levné plastové hrnečky mohou být měkčeny ftaláty.
  • Před podáním hrnečku do rukou dítěte zkontrolujeme teplotu nápoje – dětská sliznice je velice citlivá a k popálení stačí opravdu málo. Hrneček s horkým nápojem dáváme mimo dosah dětí.
  • Při pití by mělo dítě sedět v klidu. Pobíhání dítěte s láhví je zlozvyk, který může mít i vážné následky.
  • Děti potřebují pravidelný pitný režim – obzvláště ty malé jsou jinak ohroženy dehydratací.
  • Časté popíjení slazených nápojů má za následek zvýšenou kazivost zubů.

Autorka: Jana Němcová