LuštěninyLuštěniny i obilniny tvoří základní součást zdravého jídelníčku. Jsou si podobné vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, a také množstvím sacharidů důležitých pro dobrou fyzickou i psychickou kondici.

Luštěniny
Cizrna obsahuje velké množství bílkovin a složitých sacharidů, které přecházejí do krve pozvolna, a proto zasytí. Bílkoviny navíc zásobují tělo esenciálními aminokyselinami. Vysoký podíl vlákniny váže ve střevech přebytečný cholesterol. Tuky obsažené v cizrně prokazatelně snižují i hladinu cholesterolu, a tak zmírňují nebezpečí onemocnění arteriosklerózou. Minerální látky draslík a hořčík posilují srdeční sval, vápník a fosfor zase prospívá kostře a brání osteoporóze.

Čočka má vysokou výživnou hodnotu, přesto však prospívá naší postavě. Díky vláknině rychle zasytí, podporuje činnost střev a dokáže vázat jedovaté látky ve střevě, které se pak vyloučí z těla. Železo a kyselina listová společně ovlivňují tvorbu červených krvinek. Navíc podporuje nervovou soustavu a snižuje riziko rakoviny.
Fazole s bohatým obsahem vlákniny jsou ideální redukční zeleninou, která udržuje stálou hladinu krevního cukru a chrání před různými civilizačními chorobami. Díky vysokému obsahu draslíku působí močopudně a mohou zabránit vysokému krevnímu tlaku. Jsou dokonalou výživou pro nervy. Vláknina obsažená ve fazolích sice způsobuje nadýmání, ale její zdravé účinky převažují.
Hrách patří k zelenině s nejvyšším obsahem bílkovin, a proto je ideální pro stavbu kostí. Díky vysokému obsahu škrobů a vlákniny zasytí. Vyvážený poměr základních živin a vlákniny zaručuje konstantní hladinu krevního cukru a dobré trávení. Cenné látky, z nichž se hrách skládá, povzbuzují látkovou výměnu, posilují obranu, činnost nervů a srdce a navíc chrání před rakovinou.
Sója obsahuje velké množství bílkovin, vápníku a celou řadu esenciálních aminokyselin. Působí tak preventivně proti onemocnění srdce a cév. Lecitin, vitaminy řady B a hořčík umožňují kvalitní fyzické a především duševní výkony a chrání před stresem. Posiluje imunitu, působí preventivně proti rakovině a osteoporóze.

Obilniny
Obilniny se nachází v samém základu potravinové pyramidy. Jedno je však důležité: obilná skupina tvoří základnu pyramidy jen tehdy, pokud se jedná o plnohodnotné potraviny. V bílé mouce a loupané rýži je už jen pouhý zlomek vitaminů, minerálních látek, sekundárních rostlinných látek a vlákniny. Výrobky z bílé mouky, které se skládají z jednoduchých sacharidů, patří spíš mezi sladkosti tvořící vrcholek pyramidy.

Amarant je vhodný pro osoby, které odvádějí maximální výkony – jeho sacharidy jsou tělu rychle k dispozici a současně vydrží dlouho, vysoký obsah vitamínů řady B zabezpečují látkovou výměnu, vápník posiluje kosti, železo podporuje krvetvorbu a hořčík je důležitý pro práci svalů. Amarant neobsahuje lepek a proto je vhodný pro pacienty trpící celiakií.
Ječmen dokáže nahradit polovinu lékárničky. Má antioxidační účinky, působí proti virům a snižuje hladinu cholesterolu. Navíc uklidňuje žaludek. Rekordní obsah kyseliny křemičité se projeví na pokožce, ve tkáních, kostech, vlasech a nehtech. Ječmenný sliz, tedy rozmělněná uvařená zrnka, se doporučuje při podráždění žaludku a střev, při celkovém vyčerpání organismu, zánětu močového měchýře, horečce a jaterních a plicních onemocněních.
Kukuřice dodává tělu optimální směsici látek pro maximální fyzický výkon: škroby, cukr, vlákninu, hořčík a v neposlední řadě vitaminy B. Vysoký obsah karotenoidů chrání sítnici a přispívá k zachování vidění. Odrážejí ničivé volné radikály a zmírňují riziko onemocnění rakovinou a postižení infarktem nebo mozkovou mrtvicí. neobsahuje lepek.
Oves s vyváženou nabídkou živin je dobře stravitelný a obsahuje velké množství bobtnavé vlákniny rozpustné ve vodě, s jejíž pomocí se dají z těla vyloučit nežádoucí škodliviny a choroboplodné zárodky. Pomáhá proto při trávicích problémech a navíc snižuje krevní tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Pohanka zvyšuje odolnost těla proti chorobám a škodlivým látkám. Pohanková kaše hodně zasytí. Biologická hodnota proteinů v bílkovinách skrytých v pohance je vyšší než u jiných druhů obilovin, protože nabízí dvakrát až třikrát více životně důležitých esenciálních bílkovin. Navíc prospívá srdci a působí preventivně proti rakovině. Podobně jako amarant neobsahuje lepek a hodí se tak pro pacienty trpící celiakií.
Proso je dokonalým pomocníkem každého, kdo vinou nedostatku železa trpí únavou a bolestmi hlavy a je málo odolný vůči infekcím. Hořčík a vitaminy řady B podporují látkovou výměnu. Kyselina křemičitá přispívá k tvorbě pokožky, vlasů a nehtů a spolu s fluorem udržuje zdravé zuby a kosti.
Pšenice se řadí na přední místo mezi hodnotnými potravinami: hořčík a vitaminy řady B vyzbrojují organismus proti stresu, železo navíc posiluje imunitní systém. Díky obsaženým sacharidům je pšenice ideálním zdrojem energie. Vláknina zasytí, reguluje trávení, hladinu krevního cukru a cholesterolu a podporuje imunitní systém.
Rýže minimalizuje při pálení žáhy, nebo nadýmání, protože pomáhá neutralizovat kyselé žaludeční šťávy. Díky lehce stravitelným bílkovinám je rýže ideální stravou při trávicích problémech. Je osvědčeným lékem při onemocnění ledvin, vysokém krevním tlaku, poruchách krevního oběhu a při městnání tekutiny ve tkáních.
Špalda při dozrávání čerpá z půdy velké množství kyseliny křemičité, která pomáhá ke zdravé pokožce, krásným vlasům a pevným nehtům. Její sacharidy jsou spolehlivou zásobárnou energie a vláknina slouží jako přirozený prostředek k lepšímu trávení. Působí preventivně proti srdečním onemocněním a rakovině. Posiluje imunitní systém a prospívá svalovým a nervovým buňkám.
Žito má nadprůměrný obsah vlákniny, která podporuje trávení a čistí střeva. Strava bohatá na vlákninu také zasytí a pomáhá udržet v normě hladinu cholesterolu a krevního cukru. Podpůrně působí i vysoký obsah přírodních látek chránících před rakovinou, např. lignanů.

Autorka: Jana Němcová