Váš portál do světa gastronomie

Fair trade káva v maloobchodech Tesco

TescoMaloobchodní řetězec Tesco se od 24. června řadí mezi průkopníky prodeje Fair trade produktů v české maloobchodní síti. Mezi prvními v ČR byly prodejny Marks & Spencer, které následovaly sítě prodejen dm drogerie, Brněnka a Globus. Prvními produkty Fair trade, které Tesco nabízí ve vybraných prodejnách, jsou dva druhy kávy, které do České republiky dováží společnost Fairově, s.r.o.

Fair trade kávaKávy Fair trade bude nabízet celá jedna třetina prodejen Tesco, které má v České republice více než sto prodejen. Bude se jednat především o hypermarkety a supermarkety. „Jsme rádi, že se tak produkty Fair trade, které jsou zároveň v bio kvalitě, v České republice dostanou i k běžnému spotřebiteli. Obchodování Fair trade je celosvětový trend, který se u nás teprve dostává do povědomí širší veřejnosti. Tento způsob obchodování zajišťuje farmářům z chudobných zemí světa spravedlivou odměnu za jejich práci. Rád říkávám, že produkty Fair trade si člověk může vychutnat hned dvakrát. Poprvé, když okusí jejich plnou a často i exotickou chuť a podruhé s vědomím, že jejich nákupem pomohl těm méně šťastným na naší planetě,“ říká Martin Kobera, jednatel společnosti Fairově, s.r.o., která do České republiky produkty Fair trade dováží.

Myšlenka spravedlivého obchodu s výrobními družstvy ze zemí Asie, Afriky a Latinské Ameriky má pro řadu spotřebitelů význam v tom, že mohou pomoci konkrétním rolníkům a jejich rodinám, pro které je pěstování kávy nebo jiných komodit často jediným způsobem obživy. Pro ty, kteří se chtějí chovat altruisticky, může být zajímavá informace o tom, že zisk z prodeje následně družstva investují do stavby infrastruktury, škol, knihoven, nemocnic, apod. Cílem konceptu Fair Trade je zajistit důstojný život lidem tzv. třetího světa a dát jejich dětem možnost zvolit si budoucnost poskytnutím alespoň základního vzdělání.

Fair trade kávaPrvními výrobky, které společnost Fairově, s.r.o. do prodejen Tesco dodává, jsou mletá káva Machu Picchu a Cafédirect Instantní bezkofeinová směs kávy z Mexika, Peru a Nikaragui. Obě kávy jsou dodávány se značkou Bio kvality. Vyrobeny byly z produkce pěstitelů, kteří kávu pěstují bez chemických postřiků a kávové boby následně sbírají a třídí ručně. Jejich káva je tak chutnější a zdravější.

100% arabica Machu Picchu pochází z Peru a nabízí plnou chuť s nádechem oříšků a tmavé čokolády. Na stupnici síly chuti od 1-5 má číslo 4 tzv. středně silná až silná. Nákupem této kávy spotřebitelé pomohou rolníkům z družstva Cocla v Peru. Cafédirect Instantní bezkofeinová káva, která bude nabízena pod názvem Classics, má bohatou, jemnou a nezvykle aromatickou chuť. Koupí této kávy mohou mít spotřebitelé jistotu, že svou měrou přispěli rolníkům z družstev Majomut v Mexiku, Prodecoop v Nikaragui a Aprocassi v Peru.

Obě kávy vyrábí britská společnost Cafédirect a do českých prodejen Tesco kávy dodává společnost Fairově s.r.o. Více o obchodování Fair trade a informace o dalších produktech Fair trade naleznete na stránkách www.fairove.cz.

V Evropě nabízí zboží Fair trade více než 55 000 supermarketů. Tento trend se začíná šířit i v České republice. Zboží s označením Fair Trade je také možné zakoupit v dalších desítkách prodejen zdravé výživy, bioprodejnách, čajovnách a kavárnách.

Tisková zpráva www.fairove.cz

1 komentář

  1. lochneska volturi

    lubim vas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑