Vietnamská kuchyně je méně známá, přesto určitě stojí za to ji vyzkoušet. Tuto kuchyni ovlivnila částečně francouzská kuchyně a kombinace francouzského a asijského vaření dělá z vietnamské kuchyně skutečný kulinářský skvost. Vietnamská kuchyně je mimořádně zdravá, protože většina zeleniny a ovoce v pokrmech je v syrovém stavu a zachovává si veškeré svoje hodnoty a dodává jídlu jedinečnou chuť. Vietnamská kuchyně Vás zaujme okamžitě, kombinuje v sobě až neuvěřitelné chutě – sladké, pálivé a kyselé dohromady, přičemž výsledkem je vždy lahodný pokrm.

Rýže je pro jihovýchodní Asii asi nejdůležitější surovinou. Stejně tak je tomu i ve Vietnamu. Pěstuje se v deltě Červené řeky a Mekongu. Vaří se v páře a bez soli a konzumuje se ke všemu a všude. Tou nejkvalitnější je jasmínová rýže, má příjemně nasládlou chuť a nádherně voní. Dlouhozrnná i zlatozrnná rýže se v různých úpravách konzumuje každý den, někdy i vícekrát. Kromě rýže jako přílohy se z rýžové mouky vyrábějí těstoviny, nudle zvané „pho“, sladké pochoutky a rýžový papír –používaný k výrobě různých rolek a sushi. Dále se z rýže vyrábí víno, pálenka, škrob a dokonce i olej. Stejně jako rýže se ve Vietnamu zkonzumuje obrovské množství nudlí a těstovin.

Jak jsem se již zmínila v úvodu Vietnamská kuchyně je zdravá, protože její základ tvoří čerstvá zelenina a koření (zejména citronová tráva, máta, pepř, zázvor a chilli). Jídlo si Vietnamci upravují především dušením a na páře, tuku se používá méně než třeba v čínské kuchyni. Mezi další důležité suroviny patří rybí a krevetová omáčka, maso, ryby a mořské plody. Rybí omáčka se zde používá opravdu hojně k dochucení jídla, v podstatě ve Vietnamu nahrazuje sůl. Z masa se nejčastěji používá vepřové a kuřecí. V souvislosti s Vietnamci se často žertuje o konzumaci psího masa. To se zde opravdu jí, zejména v severní části Vietnamu, ve velkých městech však na psí maso příliš často nenarazíme. Samozřejmě se najdou i pokrmy, na něž bychom se stěží podívali, natož je jedli. Různé larvy a jiný tepelně upravený hmyz, nechybí i plazi. Jedná se však o příležitostní jídla, která se nejí každý den.

Pro Vietnam je charakteristické používání kandovaného ovoce, které se nakládá do roztodivných nálevů. Běžně se kandují meruňky, jablíčka, zázvor, kosos i dýně. Pokud člověk tuto pochoutku ochutná poprvé, bude zřejmě překvapen, protože sladká chuť je často přebita chutí pálivou či kyselou. Místo sladkých dortíků si můžete dopřát mango, papáju, durian, rambutan, khaki, kumkvaty nebo pomelo. Výborné osvěžení dodají čerstvě vymačkané šťávy z ovoce.

Typickým pouličním občerstvením jsou stánky s jídlem a pitím, ale musíme si spíše představit, jednoduché stolečky dřevěné nebo plastové, výjimkou nejsou ani pojízdné krámečky důmyslně zbudované jako součást kola či „kárky“. Vzhledem k vývoji ekonomiky jsou lidé zaneprázdnění a chtějí se stravovat rychle a jednoduše. Stravování na ulici se stalo zvykem mnoha obyvatel. Na ulici si můžeme vybrat z čeho nám kuchař uvaří, i když hygiena není stoprocentní. Kamenné restaurace bývají specializované na určitý druh pokrmů.

Jídlo hraje v životě každého Vietnamce důležitou roli, a to nejenom v průběhu dne, ale hlavně během různých slavností a oslav. I ty nejchudší rodiny se klidně ještě více zadluží, aby mohly pozvat široké příbuzenstvo a uspořádat pro ně velkou oslavu k dané příležitosti. Při oslavách se pak na stole objeví převážně pokrmy, které si za normálních okolností nemohou dovolit.