Velikonoční beránek je tradičním pečivem, které se v Čechách a na Moravě často peče na Velikonoční neděli. Jedná se o sladké drožďové těsto v podobě beránka, které se ozdobí skořicovým cukrem nebo polevou a čokoládovými vajíčky.

Přestože se beránek na první pohled zdá být pouze dalším sladkým dezertem, má velikonoční beránek hlubší historii a symboliku.

Historie velikonočního beránka sahá až do dob starověkého Říma. Už v té době se slavil přelom zimy a jara a velikonoční beránek byl symbolem nového života. Křesťanské tradice se postupně vyvíjely a na velikonočního beránka se tak začalo používat sladké drožďové těsto, které symbolizuje tělo Krista.

V mnoha zemích se velikonoční beránek peče dodnes. V některých zemích se ale připravuje pouze jednou za rok a výroba bývá velmi zdobná a složitá. Například v Polsku se beránek tradičně zdobí syrovými kraslicemi a někdy také sušeným ovocem nebo mandlemi. V Itálii se beránek připravuje ze sladkého těsta a zdobí se čokoládovými vejci a perníkem.

V České republice je velikonoční beránek také oblíbeným dezertem. Tradiční recepty se liší podle regionu, ale nejčastěji se peče z droždového těsta s přídavkem citronové kůry a skořice. Beránek se poté zdobí cukrem moučka a skořicovým cukrem, který dodá dezertu vynikající chuť.

Velikonoční beránek je nejen sladkým dezertem, ale také symbolizuje nový život a obrození.

Jdeme péct?

Velikonoční beránek – recept

Ingredience:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
100 g cukru krupice
100 g másla
2 žloutky
1 celé vejce
2 lžičky suchého droždí
1 lžička soli
1 lžička citronové kůry
1 lžička vanilkového cukru
Skořice
Cukr moučka
Čokoládová vajíčka

Postup:
Do mísy prosejeme mouku a přidáme do ní cukr, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a skořici.

V jiné míse rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Poté přidejte mléko, droždí a vejce. Vše promíchejte dohromady.

Výslednou směs přidejte ke suchým ingrediencím a hněťte, dokud se vytvoří hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je těsto příliš mokré, přidejte trochu mouky.

Těsto nechte kynout v teplém prostředí asi hodinu, dokud se nezvětší na dvojnásobek své původní velikosti.

Vytvořte tvar beránka. Postupně vytvarujte těsto v podobě beránka, na kterém jsou nohy a hlava. Přidejte oči, nos a ústa z malých kousků těsta.

Nechte beránka opět kynout dalších 30 minut.

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vložte beránka do trouby. Pečte asi 30-40 minut, dokud není zlatavý a propečený.

Poté nechte beránka vychladnout a posypte ho cukrem moučka. Ozdobte ho čokoládovými vajíčky a skořicovým cukrem.