Velikonoční mazanecMazanec je jedním z nejtradičnějších velikonočních pečiv u nás. Jedná se vlastně o sladký chléb s rozinkami a kůrou z mandlí, který se tradičně peče během velikonočního období a je součástí mnoha rodinných velikonočních obědů. V článku se podíváme nejen na recept, jak mazanec upéct, ale i na jeho historii.

Historie mazance sahá až do středověku, kdy se pekly mazance na oslavy různých svátků. Podobně jako mnoho jiných tradičních jídel, i mazanec byl původně součástí náboženských obřadů a měl symbolický význam. Při pečení mazance se používala speciální forma ve tvaru kříže, což symbolizovalo spojení víry a potravy. Mazanec také znamenal naději a obnovu života, což souviselo s jarním obdobím a obnovou přírody.

Tradiční recept na mazanec se postupem času měnil, ale základní suroviny zůstávají stejné. Hladká mouka, cukr, mléko, droždí, vejce, máslo, sůl, rozinky a mandle jsou základními surovinami, ze kterých se mazanec vyrábí. Rozinky se předem namočí do rumu nebo teplé vody, aby byly měkké a šťavnaté. Kůra z mandlí se naseká na menší kousky a opraží se na pánvi, aby získala výraznou chuť.

Kvůli kynutí těsta a pečení mazance je nutné věnovat mu dostatek času. Těsto se nechá kynout až do dvojnásobného objemu, poté se znovu prohněte a dá se do formy na mazanec. Mazanec se pak nechá kynout ještě asi 15-20 minut a peče se při teplotě 180 °C asi 40-50 minut.

Mazanec se tradičně podává posypán moučkovým cukrem, ale někdy se také ozdobí mandlemi nebo cukrovím. Mazanec je sladký, ale ne příliš sladký, a díky rozinkám a kůře z mandlí má výraznou chuť. Mazanec se nejčastěji podává k snídani nebo k odpolední kávě, ale během velikonočního období se stává neodmyslitelnou součástí velikonočního oběda.

Už máte chuť? Já ano :-)

Tak pojďme na slíbený recept!

Velikonoční mazanec

Recept na mazanec

Ingredience:
500g hladké mouky
150ml mléka
80g cukru
1/2 kostky droždí (cca 20g)
2 žloutky
2 vejce
80g másla
1/2 lžičky soli
100g rozinek
50g nasekaných mandlí

Postup:
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžíci cukru a trochu teplého mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

Mezitím si nasucho opražíme na pánvi nasekané mandle.

Do mísy s kváskem přidáme mouku, cukr, vejce, žloutky, rozinky, opražené mandle, rozpuštěné máslo a sůl. Postupně přidáváme teplé mléko a hněteme těsto, dokud se nám neudělá hladké a elastické.

Těsto necháme kynout na teplém místě, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu (cca 1 hodinu).

Kynuté těsto důkladně prohněteme a dáme do formy na mazanec. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Mazanec necháme opět kynout, tentokrát asi 15-20 minut.

Předehřejeme troubu na 180 °C a mazanec pečeme asi 40-50 minut, dokud není zlatavý.

Mazanec necháme vychladnout, pak ho můžeme posypat moučkovým cukrem a podávat.