Jehněčí karé s brusinkovo-šalotkovou šťávouVelikonoce pomalu buší na dveře. Kromě vajíček, pomlázky a další nezbytných propriet patří k svátku jaro i skvělé jehněčí maso. Co říkáte na tuto úpravu?

Ingredience:
2 kusy jehněčího karé (asi po 350 g)
sůl, pepř
2-3 stroužky česneku
1 čajová lžička čerstvě nasekaného rozmarýnu
1 polévková lžíce olivového oleje
50 ml vermutu Noilly Prat
250 ml jehněčí šťávy (instantní)
200 g šalotky
120 g cherry rajčátek (červených a žlutých)
3 polévkové lžíce cukru
2 čajové lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
60 g sušených celých brusinek
trochu pomerančové šťávy

Jehněčí karé s brusinkovo-šalotkovou šťávou

Postup:
Jehněčí karé osolte a opepřete. Oloupejte česnek a protlačte jej lisem na česnek. Smíchejte s rozmarýnem a vetřete do masa. Na pánvi rozehřejte olivový olej a maso z obou stran opečte. Vložte jehněčí karé na hlubšího pekáče Výpek v pánvi podlijte vermutem a jehněčí šťávou. Přidejte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě při 175 stupních (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 160 stupňů) asi 20-25 minut.

Omyjte šalotku a vařte ji se slupkou asi 10 minut v osolené vodě. Šalotku dejte na síto, prudce zchlaďte a oloupejte. Omyjte cherry rajčátka. V pánvi nechte zkaramelizovat cukr. Přidejte šalotku, cherry rajčátka a tymián a nechte 2-3 minuty za stálého míchání karamelizovat. Přidejte brusinky. Dochuťte solí, pepřem a pomerančovou šťávou.

Jehněčí karé nechte 5 minut odpočinout. Šťávu z masa přidejte k šalotkám a ještě jednou dochuťte. Jehněčí karé nakrájejte a podávejte vše společně.

Jako příloha je vhodný cukrový hrášek nebo zelené fazolky a gratinované brambory.