Hovězí svíčková v krustě z bílého zelí a pancetty s brusinkovou peperonátouHovězí svíčková v krustě je suprová záležitost. Což ostatně potvrdí každý, kdo ji sem tam ochutná. Dnes se společně podíváme na recept, kde svíčkovou doprovodí při cestě na náš talíř bílé zelí, pancetta a brusinky. Tak, pojďme na to!

Ingredience:
Na hovězí svíčkovou:
3-4 listy bílého zelí (asi 150 g), např. odrůda Jaroma
sůl
700 g hovězí svíčkové
pepř
1 polévková lžíce dijonské hořčice
125 g pancetty, tence nakrájené (italský bůček, lze nahradit anglickou slaninou)
1 polévková lžíce olivového oleje
250 ml hovězího vývaru
provázek

Na přípravu peperonáty:
500 g různobarevných paprik
trochu olivového oleje na pokapání
1 cibule
1 stroužek česneku
1 malá červená chilli paprička
1 polévková lžíce olivového oleje
1 čajová lžička nasekaného oregána
125 g čerstvých brusinek
150 ml hovězího vývaru
3 polévkové lžíce cukru
1 polévková lžíce třtinového cukru
0,5 čajové lžičky strouhané kůry z biopomeranče
sůl

Hovězí svíčková v krustě z bílého zelí a pancetty s brusinkovou peperonátou

Postup:
Pro přípravu peperonáty nejprve rozčtvrťte papriky, očistěte je a položte slupkou na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 250 stupních (plynová trouba: stupeň 5-6, horkovzdušná trouba: 230 stupňů) asi 15 minut. Vyndejte z trouby a zakryjte vlhkou utěrkou. Odložte stranou.

Pro přípravu hovězí svíčkové vyřízněte žebra ze zelných listů. Zelné listy povařte asi 6-8 minut v osolené vodě. Položte je na síto a nechte dobře okapat. Hovězí svíčkovou osolte a opepřete a potřete hořčicí. Na pracovní plochu si rozložte jeden kus průhledné fólie. Na fólii vyskládejte pancettu tak, aby se vzájemně překrývala a tvořila obdélník. Zelné listy osušte a rozložte na pancettu. Na zelné listy položte hovězí svíčkovou a vše s pomocí průhledné fólie zaviňte okolo hovězího. Svažte pomocí provázku. V plochém pekáči rozehřejte olivový olej a hovězí svíčkovou dokola opečte. Podlijte hovězí šťávou. Pečte v předehřáté troubě při 175 stupních (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 160 stupňů) asi 30-40 minut.

Na peperonátu si oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kolečka a česnek nasekejte. Chilli papričky očistěte, omyjte a jemně nasekejte. Rozehřejte olivový olej. Na něm lehce orestujte cibuli, česnek a chilli papričky. Přidejte oregáno. Vmíchejte brusinky a přidejte hovězí šťávu. Duste asi 5 minut. Jakmile jsou brusinky měkké, vmíchejte oba druhy cukru. Stáhněte slupku z paprik. K brusinkám přidejte papriku a pomerančovou kůru a několik minut prohřejte. Dosolte.

Hovězí svíčkovou nechte před rozporcováním asi 10 minut odpočívat. Hovězí šťávu pod peperonátou zamíchejte a ještě jednou dochuťte. Hovězí svíčkovou nakrájejte na plátky a servírujte s peperonátou.

Jako přílohu podávejte malé brambůrky (např. Drillinge) nebo noky.