Francouzský trh Praha 2023Letos již 16. ročník Francouzského trhu, který nabídne vynikající víno a pochoutky ze země galského kohouta, se bude konat od čtvrtka 13. července do neděle 16. července 2023. Stejně jako každý rok budou mít návštěvníci možnost ochutnat vybrané francouzské speciality a užít si nezapomenutelnou atmosféru trhů, letos ovšem ve zcela nové atraktivní lokalitě Trojského zámku. Kromě dobrot čeká návštěvníky i zábavní program pro děti a řada hudebních vystoupení.

„Rozhodnutí přenést Francouzský trh na nové místo pro nás nebylo jednoduché. Na Kampě jsme strávili patnáct let a máme na tuto lokalitu spoustu krásných vzpomínek, nicméně stále rostoucí obliba akce nám neumožňovala zajistit pro návštěvníky, kterých loni dorazilo více než 60 tisíc, takový komfort, jaký bychom si představovali. Proto se letos poprvé přesuneme do zahrad Trojského zámku, který jsme si okamžitě zamilovali,“ říká Thomas Bouton, zakladatel a hlavní organizátor Francouzského trhu.

Zámek v Tróji a jeho přilehlá zahrada a park vytváří kouzelnou atmosféru, která návštěvníkům nabídne více zeleně a míst k odpočinku, aby si během své návštěvy mohli užít to nejlepší z Francie.  „Návštěvníkům letos nabídneme více než 170 míst k sezení, k dispozici budou také stolky, pohodlná lehátka a nově tři hřiště na pétanque,“ dodává Thomas Bouton.

Francouzský trh Praha 2023

Zámek se nachází v docházkové vzdálenosti od oblíbeného parku Stromovka, v bezprostřední blízkosti nechybí pražská ZOO či botanická zahrada. Lidé tak mohou jednoduše vyrazit na procházku, vyjížďku na kole nebo využít frekventované autobusové spojení a užít si tu pravou Francii na zámku. Alternativně lze cestovat za Francouzským trhem tak trochu jinak – na palubě lodi nebo parníku, a ještě si odnést skvělý zážitek. Pravidelná lodní linka vyplouvá z Rašínova nábřeží a cesta do přístaviště lodí na Císařském ostrově poblíž Trojského zámku trvá 75 minut.

Celkově se představí 39 vystavovatelů a výrobců francouzských krajových specialit, a to každý den od 11:00 do 22:00 (o víkendu od 10:00). Návštěvníci se mohou těšit na tradiční lahůdky jakou jsou ústřice, šneci z Bourgogne, žabí stehýnka, výběr regionálních sýrů, šunek a sušených klobás, kachních delikates, jako je foie gras, nebudou však chybět ani oblíbené francouzské slané koláče a jemné pečivo. Širokou nabídku bílých, růžových, červených a šumivých vín z tradičních odrůd pěstovaných v nejznámějších vinařských oblastech jako je Alsasko, Burgundsko, Bordeaux či Champagne a Loira, doplní i vína z méně známých autochtonních odrůd a nově také francouzská piva z minipivovarů.

Trhy ale nejsou pouze o dobrém jídle a pití. Dokonale uvolněnou atmosféru dokreslí i hudební doprovod a bohatý program pro děti. Představí se oblíbená česká zpěvačka Radka Fišarová, která svým hvězdným vystoupením odstartuje celou akci. Po dobu konání trhu se představí i další hudebníci, kteří Troju zaplaví francouzskými hudebními rytmy a melodiemi.

Slavnostní otevření trhu se uskuteční ve čtvrtek 13.července v 11 hodin za přítomnosti  J.E. Alexise Dutertre,  velvyslance Francie v České republice.