Autora této knihy, není třeba mnoho představovat. Ti z vás, kdo Novou kuchyni čtou pravidelně, se se Zdeňkem Pohlreichem již setkali. A vy ostatní jste ho určitě zaregistrovali minimálně v pořadu TV Prima Ano, šéfe!, kde cupoval a snažil se vychovat majitele českých restaurací. V těchto dnech přichází na trh jeho nová kuchařka nazvaná Prostřeno bez servítků.

Podtitul knihy zní “Téměř 100 pokrmů současné kuchyně okořeněných postřehy ze života”. A přesně taková i kniha je. Jednotlivé kapitoly jsou vždy uvozeny komentářem Zdeňka Pohlreicha. Dočtete se zde mnoho o jeho profesním životě a kuchařských začátcích i současnosti, o tom, co je to vlastně ten termín “česká kuchyně”, co chybí mnohým provozovatelům restaurací, o personálu a i další Pohlreichovi názory, které lze použít nejen v kuchyni nebo restauraci. A samozřejmě dojde i na Babicu, nebojte ;)

Tyto “vsuvky” jsou nesmírně čtivé a jsou psány Pohreichovým jazykem – tedy tak, jak ho známe z televize – nešroubovaně a od srdce.

Nicméně, kuchařku tvoří především recepty a tak se na ně pojďme podívat.

Recepty jsou děleny do částí/kapitol:
– předkrmy
– polévky
– jde to i bez masa
– hlavní chody
– ryby a nakonec i mořské plody
– moučníky a dezerty
– omáčky a vývary
– přílohy

Jak je vidět, jsou pokryty všechny chody.

Recepty jsou vybrány tak, aby měly základ v české kuchyni. Ale nedočkáte žádného receptu na svíčkovou s šesti. Zdeněk Pohlreich jde cestou, která nám má představit staré dobré a někdy bohužel zapomenuté kousky české kuchyně.

Takže se hodně dočkáte například receptů ze zvěřiny. Toto maso ostatně patří právě mezi ty tak trochu neprávem opomíjené, přesto klasické kousky české kuchyně. Ale nejen zvěřinou je Čech živ a díky vývěru receptů v Prostřeno bez servítků si na své přijdou snad všichni.

Každý recept má svoji samostatnou stranu a na protilehlé straně je velká fotografie výsledku. Takže zhruba víte, k čemu se můžete dopracovat, pokud máte i trochu toho estetického cítění a foodstylingového ducha ;)

Nakladatelství IKAR si za tuto knihu zaslouží uričtě pochvalu. Povedla se náramně a s čistým svědomím ji mohu doporučit nejen fandům českého Kojaka mezi kuchaři, ale i všem těm, kteří rádi, poctivě a dobře vaří.

Zdeněk Pohlreich – Prostřeno bez servítků
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 248
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 179×247 mm, 866 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 349,- Kč (na Knižním webu za 324,- Kč)