Červená řepaTak se mi zdá, že červená řepa si v poslední době konečně užívá zasloužený zájem. A to je dobře, protože tahle zelenina obsahuje spoustu těch správných vitamínů a živin. Kromě toho se také vyznačuje tím, že předměty, které s ní přijdou do styku, hezky zbarví do červena – třeba mlsné jazýčky :)

Červená řepaKdyž už jsem nakousl léčivé účinky červené řepy, tak je trochu rozvedu. Červená řepa pomáhá proti kornatění tepen, podporuje činnost jater, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.

A na jednu věc bych málem zapoměl – báječně chutná! Třeba v této studené polévce.

Polévka z červené řepyIngredience:
0,5 kg červené řepy
1 cibule
1 litr zeleninového vývaru
2 lžíce zakysané smetany
sůl
pepř

Postup:
Červenou řepu a cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky.

Do hrnce nalijeme vývar, přidáme do něj řepu a cibuli a osolíme a opepříme. Prudce přivedeme k varu, pak stáhneme plament a pomalu vaříme cca 20 minut.

Hotovou polévku rozmixujeme a necháme vychladit.

Na talíři ji ozdobíme zakysanou smetanou.