Francouzky netloustnou kuchařkaNenápadná dozelena zabarvená knížka Francouzky netloustnou kuchařka je pro mě jednou z nejlepších knížek letošního roku. Není divu – i já se, stejně jako autorka, řadím do skupiny lidí, co mají rádi snídani, oběd i večeři (ehm, narozdíl od autorky knihy je to na mě ale znát :)) a kromě receptů, vaření a jezení o jídle i rád čtu. Obojího – tedy čtení o jídle i receptů tato kniha nabízí vrchovatě a navíc hodně “čtivou” formou!

Francouzky netloustnou kuchařkaMireille Guilianová, která je autorkou knihy, je francouzská podnikatelka, žijící střídavě v USA a Francii a má na svém kontě úspěšné knihy Francouzky netloustnou, Francouzky umí žít a Francouzky se umí otáčet. Ale žádná z nich se nevěnuje přímo receptům, tak se vraťme zpět ke knize Francouzky netloustnou kuchařka.

Kniha je rozdělena do několika částí, z nichž se každá věnuje určitému jídlo v průběhu dne. Dojde tedy samozřejmě na kapitoly o snídani a brunchi, obědu, večeři, dezertech (nazvaných sladké tečky ;)). Ale co by to bylo za knihu o francouzských receptech, kdyby chyběly kapitoly o rybách, zelenině a šampaňském. Ano, čtete správně ;)

Recepty v knize jsou stavěny tak, aby v co největší míře využivaly čerstvé a zdravé suroviny, což je ostatně pro francouzskou kuchyni typické.

Všechno je podáno formou, kdy vás bude bavit knihu číst i jako běžnou beletrii. Sekce s recepty jsou totiž hojně protkávány vyprávením autorky o jídle. Dozvíte se tak například, co to je smetánek tety Berthy ;) Mimochodem, dnes jsem ho sám zkoušel a je to opravdu lahůdka, která za to stojí!

Narozdíl od jiných kuchařek je tato kniha bez fotografií. Ale to je na druhou stranu vyváženo již zmíněnou čtivostí textu a spoustou receptů, které přímo vybízejí k uvaření.

Kniha Francouzky netloustnou kuchařka je čerstvou novinkou a já bych vám radil si ji pořídit dřív, než zmizí z pultů knihkupectví, protože po této knize bude stoprocentně sháňka!

Francouzky netloustnou kuchařka – Mireille Guilianová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 272
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 133 × 207 mm, 448 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 299,- Kč (na bux.cz za 274,- Kč)