Hruškový koláčHrušky jsou moc fajn ovoce. Jen kdyby ten čas po jejich sklizni nebyl takový závod s časem – ony se totiž moc rády kazí. Věřím, že vám při jejich zpracovávání přijde vhod dnešní recept na hruškový koláč.

Hruškový koláčIngredience:
300g másla
400g hladké mouky
160g krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
750g hrušek
100g rozinek
50ml sherry
špetka skořice
mouka na vysypání
máslo na formu

Hruškový koláčPostup:
Nakrájíme 250g másla na kostičky, přidáme mouku, 100g cukru, vejce, žloutek a sůl a vypracujeme křehké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme na půl hodiny do chladničky.

Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Rozinky přelijeme horkou vodou, necháme okapat a namočíme do sherry.

Rozinky s sherry a zbylý cukr promícháme se zbytkem másla a skořicí. Pak opatrně promícháme i s nakrájenými hruškami.

Troubu zahřejeme na 180°C. Ze dvou třetin těsta vyválíme na pomoučněné pracovní ploše placku a přeneseme ji do máslem vymazané formy o průměru cca 26cm.

Na těsto rozprostřeme náplň. Zbytek těsta vyválíme do velikosti dortové formy a překryjeme s ním náplň. Placku několikrát propíchneme vidličkou. Pečeme v troubě zhruba 1 hodinu. Necháme vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.

Věřím