Pomalu pečený bůčekO pomalém pečení slýchávám v poslední době poměrně často od svých známých. Vychvalují si, jak pomalu upečené maso skvěle chutná a na jazyku se jen rozplývá. No řekněte, nechalo by vás to chladnými a netečnými? Jak jste asi uhodli, já jsem vábení pomalu pečeného masa podlehl a pro svůj první pokus jsem zvolil vepřový bůček. Tedy nic pro diatáře a doktorku Cajthamlovou ;) Výsledek byl ale skvostný a proto se o něj s vámi s potěšením podělím!

Pomalu pečený bůčekO čem to pomalé pečení vlastně je? Jde o přípravu pokrmu v troubě při nižší teplotě než jsme zvyklí – první fáze pomalého pečení probíhají při teplotách 90-100 °C. Na druhou stranu jde o časově poměrně náročný proces, kdy příprava jídla trvá několik hodin. Není výjimkou, že recept vyžaduje tolik času, že je vhodné připravené suroviny dát do trouby před spaním, abyste druhý den měli lahodný oběd.

Plusem pomalého pečení je fakt, že díky tomu, že nádobu je potřeba v troubě přikrýt pokličkou, nedochází k odpařování vody a šťávy a maso je tak při pomalém pečení stále šťavnaté.

Ale teď už rychle pojďme na ten pomalu pečený bůček.

Pomalu pečený bůčekIngredience:
1 kg bůčku
3 oloupané a přepůlené cibule
sůl
pepř
tymián

Postup:
Bůček důkladně omyjeme. Nařežemě kůži a celý osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Vše pak pořádně vmasírujeme do masa a kůže.

Pomalu pečený bůčekDo nádoby, ve které budeme bůček péct, vložíme maso a přepůlené cibule. Ty postavíme tou placatou stranou na dno.

Vše přikryjeme pokličkou a dáme na 7 hodin do trouby nastavené na 90°C. Pak zvýšíme teplotu na 120°C a na této teplotě pečeme dalších 5 hodin. Poté slijeme tuk, který bůček pustí v opravdu hojném množství.

Následně zvýšíme teplotu v troubě na 160°C, odebereme pokličku a pečeme 1 hodinu.

Po uplynutí poslední hodiny je hotovo a můžeme bůček konečně servírovat. A odměnit se za trpělivost.