Smažené rizoto? Co je toto za novoty? Neznáte? Však se naučte a poznejte, jak výborné může být!

Ingredience:
150 g proprané rýže arborio (na rizoto)
75 g sýra mozzarella
4 dl horkého zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 dl suchého bílého vína
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
1 jemně pokrájená středně velká cibule
1 nasekaný stroužek česneku
1/2 na kostičky pokrájené červené papriky
olej na smažení
čerstvé snítky bazalky na ozdobení

Postup:
V pánvi na smažení rozehřejte olej a 3-4 minuty smažte cibuli a česnek. Přidejte papriku, rýži arborio a oregano. Za neustálého míchání smažte 2-3 minuty, aby se rýže pokryla olejem

Smíchejte vývar s vínem a postupně směs přidávejte do pánve. Vždy počkejte s novou dávkou, než se předchozí vsákne. Jakmile se všechna tekutina vstřebá a rýže je měkká, což by mělo trvat dohromady asi 15 minut, sejměte pánev z plamene a nechte směs trochu vychladnout

Sýr rozkrájejte na 12 dílů

Vezměte vždy jednu lžíci rizota a kolem každého kusu sýra z něj vytvarujte kouli, takže budete mít nakonec 12 koulí

Rozpalte olej na pánvi a koule postupně po třech opékejte ze všech stran do zlatova. Vyjímejte koule děrovanou lžící a pokládejte je na papírové ubrousky

Podávejte je horké, ozdobené čerstvými snítkami bazalky.