Na myšlenku rizota s červenou řepou mě přivedla naše sousedka Petra, který jej prý dělá každý týden. A protože jsem si kdysi někde o červené řepě přečetl, že je zdraví prospěšná i z ryze mužských důvodů ;), řekl jsem si, že to zkusím. Výsledný recept je kombinací několika jiných, které jsem našel na internetu. Takže jsem teď nejen zdravější, ale ještě jsem si u toho báječně pochutnal. A červená barva jídla – hodně zajímavá vizuální záležitost :)
Ingredience:
1 červená řepa
1,5 hrnku rýže na rizoto (arborio)
1 l zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
1 jarní cibulka
1 lžíce másla
30 g nastrouhaného parmazánu
4 lžíce olivového oleje
0,5 lžičky sušeného tymiánu
Postup:
Červenou řepu pěkně oloupeme a nakrájíme ji na cca 1cm kostičky. Sice to bude trošičku připomínat vysoce “oblíbenou” zavařenou červenou řepu, ale nedejte se tím vylekat. Je to poprvé a naposledy, co se vám toto při tomto receptu přihodí. Slibuji.
Očistíme a nakrájíme jarní cibulku.
V hrnci rozehřejeme olej, vložíme jarní cibulku, červenou řepu, zasypeme tymiánem a orestujeme.
Po zhruba 10 minutách přidáme rýži a asi minutu opékáme. Nalijeme víno a necháme chvíli vypařovat alkohol.
Pak přilijeme zhruba 75% vývaru, přikryjeme pokličkou a na středním plameni vaříme, dokud rýže není měkká. Pokud dochází vývar, tak přilijeme, aby se rýže nepřipekla.
Když je rýže a řepa tak akorát, přisypeme parmazán a zamícháme.
Přidáme máslo, promícháme a můžeme podávat.
tak tento recept vypadá zajímavě a budu ho muset vyzkoušet ;-)
Prave som dovarila toto rizoto presne podla receptu a neviem, kde je problem, ale: je uplne bez chuti, ryza je rozvarena a repa este tvrda…
Tak to bohužel nevím, kde nastala chyba, protože podle tohoto receptu vařím poměrně často. Ale pokud máte tvrdou řepu a rozvařenou rýži, tak by se možná hodilo ochutnat a ne striktně sledovat časy v receptu ;) Ostatně to platí pro jakýkoli recept z jakéhokoli zdroje ;)