Hovory s řezníkemKdyž s řekne Florentýna, tak každému, kdo rád čte původní a moderní české kuchařky, vytane na mysli pojem “kuchařka pro dceru”. Před několika dny vyšla třetí kniha z této série a ta, jak název napovídá, se věnuje masu. Což všichni víme, že není úplně nejjednodušší záležitost – je potřeba toho o masu hodně znát, než ho pořádně připravíme tak, jak se sluší a patří. A nejen pro takové zvídavé z našich řad právě vychází Hovory s řezníkem.

Oním řezníkem je slovutný pražský mistr oboru František Kšáňa. Hovory s ním mají tu správnou vzdělávací podobu – autorka se v nich stylizovala do role “neználka” a nechá se od pana řezníka pěkně poučit o všech druzích masa a s nimi spojenými nástrahami.

Hovory s řezníkem

Florentýna (jak ji “důvěrně” oslovuji; snad jí to nevadí :)) se postupně dovzdělá v oborech jako je mleté maso, maso nakrájené na nudličky, maso nakrájené na kostičky, maso na plátky, plněné maso, pečení větších pečení, biftek, syrové maso, grilované maso, vnitřnosti, uzené maso, maso z divoké zvěře a tak by se ještě chvíli dalo pokračovat.

Kuchařka Hovory s řezníkem ale není jen a jen o mase. Protože k masu patří také dobrá příloha nebo omáčka, Florentýna nás provede i těmito zákoutími.

A ani příprava poctivého vývaru z kostí nezůstane opomenuta.

Hovory s řezníkem

To všechno je zabalené do velmi srozumitelné podoby. Jedná se přeci o kuchařku pro masem “nepolíbenou” dceru a tak se jí to musí podat hezky tak, aby tomu porozuměla a z výkladu si odnesla do života to nejhlavnější. Ostatně, kdo má dceru, tak chápe.

Hovory s řezníkem

Víte, co nesmí chybět v žádné české kuchařce o masu? No přeci českočeská klasika – kuře s broskví a sýrem! Autorka si z tohoto národního zvyku udělala legraci (ostatně, celá kniha je podaná v takovém laskavě-humorném tónu, což je super) a tak se dočkáte i receptu na tuto laskominku :)

Receptů je v knize celkem 200 a mohu vám zaručit, že vyzkoušet budete chtít drtivou většinu z nich! Ostatně, pokud už doma některou z předchozích kuchařek pro dceru máte, tak již sami víte!

Hovory s řezníkem – kuchařka pro dceru z masa a kostí – Jana Florentýna Zatloukalová
Vydavatelství: Smart Press, s.r.o.
Počet stran: 352
Vazba: Pevná
Formát: 172 x 240
Vydáno: listopad 2012
Běžná cena: 599,- Kč (na Smartpress.cz můžete zakoupit v akci už za 479,- Kč)