Špekové špecle s pivním sýremO špeclích jsem dlouho jen slýchával a v kuchyni je nepotkal. Ani se je nepokoušel vyrobit. Ale všechno je jednou poprvé a tak došlo i na ně. Vybral jsem si nepříliš dietní recept, ale o to úžasnější. A ačkoli mi těsto dalo trochu zabrat, než jsem narazil na ten pravý poměr surovin, tak nelituji. Protože tyhle špecle jsou… jak to jen říct… Prostě božské.

Ingredience:
800 g hladké mouky
275 ml vody
4 vejce
sůl
špetka muškátového květu
2 cibule
2 lžíce oleje na restování
2 lžíce mouky
1 lžíce sádla
200 g anglické slaniny
200 pivního sýra

Špekové špecle s pivním sýrem

Postup:
Mouku prořádně smícháme s vodou a pak přidáme vejce, sůl a muškátový květ.

V širokém hrnci přivedeme k varu vodu a pořádně osolíme. Přes síto na špecle nebo halušky (nebo i jiné, nespecializovné síto, ale s dírami velkými zhruba 1 cm) propasírujeme těsto do vroucí vody. Necháme vařit do té doby, než špecle vyplavou na hladinu. Netrvá to dlouho, jen zhruba dvě minutky! Uvařené špecle vyndáme z hrnce a vložíme do studené vody, abychom zastavili var.

Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ty pak rozdělíme na kroužky, lehce osolíme a obalíme v mouce. Na předehřátém oleji osmažíme dozlatova.

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Druhou cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na malé kostičky. V pánvičce na sádle nejprve orestujeme slaninu, pak přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme špecle a lehce promícháme.

Vychlazený pivní sýr (lépe se bude krájet) nakrájíme na kousky a přidáme do pánve. Společně se vším v pánvi promícháme a pokrm spojíme.

Špecle na talíři posypeme cibulovými kroužky a třeba čerstvou petrželkou, pokud máte.

Poznámka: Sluší se dodat, že tento recept pochází z knihy Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici. Zachutnal mi natolik, že jsem se o něj s vámi musel podělit ;)