bylinková omeletaOmeleta je prima jídlo pro kteroukoli denní dobu. Někdo ji má rád k snídani, pro někoho může být variantou rychlého obědu a jiný si zas omeletu dopřeje v závěru dne jako večeři. Byla by ale škoda omeletu samotnou jen tak odbýt. Z Omelety lze vytvořit gurmánský zážitek. Stačí přidat pár bylinek a výsledek… Úžasný!

Ingredience (pro 4-6 osob):
12 vajec
120 g másla
sůl a pepř
5 snítek kerblíku
5 stonků pažitky
5 větviček estragonu
5 snítek hladkolisté petržele

K podávání:
30 g másla, sůl a pepř

bylinková omeleta

Postup:
Otrhejte lístky z kerblíku, estragonu a petržele a osekejte konce stonků pažitky.

Bylinky jednotlivě spařte vroucí osolenou vodou a ihned je zchlaďte ledovou vodou. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a najemno nasekejte. Zahřejte velký talíř a jeho střed vytřete máslem.

Máslo lehce osolte a opepřete a odložte na teplé místo.

Vejce rozklepněte do velké mísy a dobře prošlehejte. Vmíchejte nasekané bylinky. Na pánvi na středním ohni rozehřejte máslo. Když je máslo zahřáté, vlijte do něj vejce. Jemně promíchejte vidličkou, aby neopečená část vajec stekla dospodu. Vejce by se neměla opékat příliš zprudka.

Když už jsou vejce téměř úplně ztuhlá, takže se nedají míchat, zatřeste pánví. Zvedněte pánev téměř do vertikální polohy, s pomocí vidličky omeletu překlopte napůl, přeneste ji na připravený talíř a složte ji ještě na čtvrtiny. Přikryjte ji utěrkou a zatlačte na okraje, takže se na každém konci vytvoří rohy.

Před podáváním povrch omelety potřete máslem.

Omelety se tradičně rolují s pomocí plátna. Nejenže jim to dodá jejich finální torpédovitý tvar, ale pomůže to odsát přebytečné máslo, na němž se omeleta smažila.

Líbil se vám recept? Pak ho (a i mnohé další) můžete vidět ve filmu Láska na kari, který právě běží v našich kinech.