francouzská cibulačkaUž jste viděli film “Láska na kari”? Jak název a i samotný děj napovídá, film se točí kolem jídla, vaření, kuchyní… Co si takhle udělat pár receptů, které se mihnou na filmovém plátně? Začněme klasikou – francouzskou cibulačkou.

Ingredience (pro 6 osob):
1 kg cibule
150 g nesoleného másla
60 g mouky
250 ml suchého bílého vína
1,5 vody
50 g glace de viande (velmi koncentrovaný masový vývar, redukce) pro lepší barvu a chuť (není nutné)
Bouquet garni – svazeček bylinek převázaných provázkem, obsahující např. petržel, tymián a bobkový list
Sůl a bílý pepř
Polovina francouzské bagety
100g sýra Gruyere, nastrouhaného, a další sýr k podávání
120 ml kysané smetany (není nutné)
30 ml portského vína (není nutné)
100 g másla

francouzská cibulačka

Postup:
Předehřejte troubu na 205°C.

Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky. Máslo rozpusťte ve velkém kastrolu na středním ohni a opékejte cibule, až změknou a lehce chytí barvu.

Přidejte mouku a opékejte, až se také zbarví (1-2 minuty).

Přilijte bílé víno a vařte, až se tekutina zredukuje na polovinu svého objemu. Potom přidejte vodu. Vhoďte bouquet garni, okořeňte podle chuti, zmírněte oheň a vařte na mírném ohni 45 minut. Pro lepší barvu můžete přidat glace de viande.

Nakrájejte bagetu a lehce ji opečte v troubě. Jednotlivé krajíčky lehce pomažte máslem a posypte sýrem Gruyere. Dejte krajíčky zpátky do trouby a nechte sýr roztéct. Pozor, aby nezačal měnit barvu.

Krajíčky vyndejte a nechte stranou.

Vyndejte z polévky bouquet garni.

Máte-li kysanou smetanu a portské víno, můžete portské všlehat do smetany a kápnout do ní trochu polévky, aby se prohřála. Sejměte polévku z ohně a smetanu do ní vmíchejte.

K podávání:
Podávejte polévku v ohnivzdorných miskách. Na její hladinu položte toastíky z opčeené bagety se sýrem a ještě více posypte strouhaným sýrem. Misky položte na plech a vložte do trouby, až sýr lehce zhnědne.

Ihned podávejte.