Navenek křupavé a uvnitř vlažné, jemné těsto na kterém se roztéká máslo – to je pochoutka ke snídani, která stojí za námahu.

Ingredience:
500 g mouky
30 g droždí
1 lžička cukru
3 lžíce vlažného mléka
200 g másla
4 vejce
1/2 lžičky soli

dále:
máslo do formiček
2 žloutky

Postup:
Do mísy prosijeme mouku a uděláme do ní důlek. Do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr a s trochou mléka a mouky v míse rozmícháme v těstíčko. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 15 minut kynout.

Do mouky s připraveným těstíčkem pak přidáme sůl, vejce, rozpuštěné prochladlé máslo a vše smísíme. Těstem hněteme tak dlouho, až se na něm vytvoří bubliny a nelepí se na stěny mísy. Pak je přikryjeme a necháme kynout asi 30 minut.

Z těsta vytvarujeme válec, který příčně nakrájíme na 20 stejných kusů. Ty pak rozdělíme ne díly v poměru 1/3 a 2/3 a vyválíme je holou pomoučněnou dlaní na pomoučněném válu krouživými pohyby na pravidelné koule.

Formičky vymažeme máslem a dáme do nich větší koule. Do jejich středu vymáčkneme prohlubeň, do té posadíme menší koule a lehce je přitiskneme. Pak je necháme 90 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 220°C. Briošky potřeme žloutkem a pečeme 15-20 minut v troubě (plyn 4-5, teplota 200°C).