citrusový koláč s mandlemiBlíží se víkend a to je ve většině domácností je čas to uvažovat, jaký dezert se bude k sobotnímu nebo nedělními odpoledni připravovat. Citrusový koláč s mandlemi je lehkou a hodně osvěžující možností. Pustíte se do něj?

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
4 vejce, s oddělenými bílky a žloutky, v pokojové teplotě
kůra z 1 citronu
kůra z 1 pomeranče a polévková lžíce pomerančové šťávy
1?4 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
1?2 šálku krupicového cukru
1?2 šálku mandlové mouky (nebo velmi jemně mletých mandlí)
1?4 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
1 čajová lžička bílého octa
2 polévkové lžíce práškového cukru na ozdobení

citrusový koláč s mandlemi

Postup:
Předehřejte troubu na 175°C. Dno zapékací misky vyložte pečícími papírem a po stranách ji vymažte máslem nebo sprejem.

Do velké mísy dejte žloutky, citronovou a pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, vanilkový extrakt, 1?4 šálku cukru a utřete vařečkou dohladka.

V jiné míse smíchejte mandlovou mouku, skořici a prášek do pečiva. Přidejte ke žloutkům a vymíchejte v hladké těsto.

Z bílků ušlehejte sníh, do kterého přidejte špetku soli a ocet. Poté zvolna vmíchejte 1?4 šálku cukru. Dále šlehejte, až se vytvářejí kopečky.

Sníh přidejte k mandlové směsi. Vmíchávejte je opatrně a zlehka, aby se sníh neporušil. Pozvolna vznikne nadýchaná a hladká směs.

Připravené těsto nalijte do zapékací misky a dejte do trouby. Pečte 25-30 minut nebo až povrch zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Obkroužete nožem, abyste uvolnili okraje, jemně vyndejte a přendejte na talíř. Před podáváním pocukrujte.

Líbil se vám recept? Pak ho (a i mnohé další) můžete vidět ve filmu Láska na kari, který právě běží v našich kinech.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!