Váš portál do světa gastronomie

Koláč s blumami

Koláč s blumamiOvocné koláče miluji! Proč já je vlastně nedělám častěji? Aspoň v tomto ročním období si je ale musím užít, když už je všude kolem tolik dozrálého ovoce. A tentokrát došlo na blumy. Koláč s blumami je úplně úžasnou ukázkou toho, že na světě je pořád krásně! :)

Ingredience:
500 g blum, omytých, vypeckovaných a nakrájených na plátky
250 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
125 g změklého másla nakrájeného na kostičky
1 vejce, prošlehané
50 g cukru
1 lžička skořice

Koláč s blumami

Postup:
Připravíme si těsto. Mouku a máslo dáme do mísy a hněteme rukama dokud nevznikne drobenka. Přidáme moučkový cukr a vejce a pokračujeme do té doby než vznikne těsto. To prohněteme na lehce pomoučněné desce a dáme na cca 20 minut do chladničky odpočinout.

Odebereme o něco méně než polovinu těsta a necháme ho v chladničce. Větší polovinu těsta rozválíme na pomoučněné desce a vyložíme jím kruhovou formu na koláč (průměr cca 23 cm) po dně i na stranách. Nahoře vytvoříme okraj. Pokud těsto praskne, tak jen přitiskneme k sobě a vyspravíme zbytky z odkrojků.

Formu na koláč o průměru cca 23 cm vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 180°C.

Dno těsta propícháme vidličkou a posypeme směsí cukru a skořice, kterou jsme si před tím připravili v malé misce. Pak na těsto položíme blumy. Zbylé těsto rozválíme , aby bylo o něco větší než okraj formy a položíme ho na blumy. Na okrajích vše dobře přitiskneme a zbytek těsta odřízneme .

Formu dáme do trouby na zhruba 40-45 minut – až bude těsto světle zlaté.

Poprášíme moučkovým cukrem a ještě teplé podáváme! Pozor, ať si nespálíte jazýčky :)

1 komentář

  1. Barus

    Dotaz.. : to těsto jak dáme do té formy na koláč dáme do trouby na chvíly a pak ho propícháme vidličkou nebo nejdříve propícháme vidličkou dáme to ostatní a pak dáme do trouby..? ? děkuji za odpověď
    :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑