koláč s tuňákemSlaný koláč quiche je jedním z mých oblíbených jídel. Je pravdou, že pokud jde o náplň, tak každý z nás má svoji oblíbenou, na kterou nedá dopustit. Bez nadsázky bych to přirovnal k receptům na bramborový salát, který se v rodinách dědí po generace a střeží jako oko v hlavě :) Tenhle quiche s tuňákem má však rozhodně perspektivu stát se poměrně častým hostem na našem stole.

Ingredience:
Těsto:
250 g špaldové mouky
1 vejce
125 g másla
hrst čerstvého oregana
25 ml studené vody
sůl

Náplň:
1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3 x 80 g
hrst vypeckovaných černých oliv
100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky
5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu
0,5 středně velkého pórku nakrájeného na kolečka
hrst čerstvého oregana
2 vejce

koláč s tuňákem

Postup:
Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu.

Z odpočatého  těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut.

Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.