quicheQuiche je slaný koláč, kde je těsto vyplněno směsí vajíček a smetany a k tomu všemu se pak přidávají přísady podle libosti ;) V této verzi jsem přidal červenou cibuli nakrájenou na půlměsíčky a kousky šunky. Ale vy se klidně můžete pustit do jiné verze. Běžně můžete potkat třeba verzi se špenátem. Mezi méně obvyklé varianty pak patří náplně z masa nebo z mořských plodů. Nejznámější verzí quiche je lotrinský quiche, kde je v náplni použitá slanina.

Mimochodem, ač asi všichni máme quiche spojený s francouzskou kuchyní (a s jakou jinou podle názvu, že?), tak je to původem německé jídlo. Aspoň tak praví Wikipedie ;) Dost povídání, jdeme vařit!

Ingredience:
těsto:
280 g hladké mouky + něco málo na poprášení
150 g másla nakrájeného na kousky
1 vejce
1 dl vody

náplň:
2 velké červené cibule nakrájené na půlkolečka
220 ml smetany ke šlehání
2 vejce
100 g nakrájené šunky
150 g nahrubo nastrouhaného čedaru
sůl
pepř

quiche

Postup:
Mouku, máslo, vejce a vodu dáme do mísy a zpracujeme na vláčné těsto, které vytvarujeme do koule a necháme cca 20 minut odležet.

Pomoučníme si pracovní desku a vyválíme na ní kruh o poloměru o něco větším než 25 cm – tak, aby těsto přenesené do koláčové formy ještě v pohodě dosáhlo na stěny formy a vytvořilo tak misku. Ale pozor, ještě před tím, než těsto přenesete do formy, formu vytřete máslem, aby se těsto nepřilepilo.

Troubu zahřejte na 200°C.

V míse promíchejte vejce, cibuli, sýr a šunku a vše osolte a opepřete. Náplň naneste na těsto a pečte zhruba 25 minut. To, že je koláč upečený poznáte podle toho, když zapíchnete do středu špejli a ta vyjde ven čistá.

Nechte ve formě vychladnout a pak podávejte.