Červená čočka se hojně používá například při přípravě polévek. Ale báječně se hodí i do klasického hlavního jídla. Jako v tomto případě, kdy jí největší společníky dělají rýže a houby.

Ingredience:
200 g červené čočky
200 g rýže
50 g sušených hub
100 g anglické slaniny
1 velká cibule
1 středně velká mrkev
150 g kadeřávku
1 l vývaru
1,5 dcl bílého jogurtu
1 stroužek česneku
1 lžička oleje
mletý pepř
kmín
sůl
nať petrželky

Postup:
Čočku a rýži přebereme a propláchneme. Sušené houby namočíme na půl hodiny do hrnku studené vody. Kostičky anglické slaniny rozpečeme na troše oleje, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit.

Pak přidáme překrájené houby, podusíme několik minut, přisypeme rýži, směs promícháme, okořeníme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 10 minut.

Pak přidáme čočku a na kostičky a nudličky nakrájenou mrkev a necháme ještě 10 minut vařit. Přisypeme omytý nakrájený kadeřávek a podusíme dalších 5 minut, až se vývar vsákne.

Podáváme ozdobené petrželkou a polité omáčkou ušlehanou z jogurtu, soli, pepře, rozsekané petrželky a prolisovaného česneku.