Vinařství SonberkPo rekordním půlroce sušení se včera na vinařství Sonberk lisoval sladký mošt z hroznů odrůdy Pálava na slámové víno.

“Koncem září 2016 jsme ručně sesbírali a pečlivě vybrali přes 5 tisíc kilogramů hroznů Pálavy při cukernatosti 23,5 °NM. Tyto jsme umístili na speciální sušicí rošty do přírodního průvanu pod střechu vinařství, kde v ideálních podmínkách suché mrazivé zimy sesychaly téměř půl roku. Nyní je kondice i cukernatost rozinek ideální pro lisování, očekáváme, že vyrobíme kolem tisíce litrů slámového vína,” vysvětluje sklepmistr vinařství Sonberk Oldřich Drápal mladší, který se výrobě “slámovky” věnuje od roku 1994 a je zároveň jejím prvním výrobcem v ČR.

Z odrůdy Pálava se na Sonberku vyrábí slámové víno podruhé: “První slámovou Pálavu jsme představili před třemi lety a okamžitě jsme s ní zaznamenali úspěch jak doma (Salon vín 2016: Zlatá medaile, Prague Wine Trophy 2015 a 2016: Zlatá medaile) i ve světě (export Velká Británie: velkoobchod a především gastro scéna). Jelikož se naše zásoby úspěšné Pálavy 2013 tenčí, jsme rádi, že budeme moct navázat slámovou Pálavou 2016 – na kterou již nyní přijímáme rezervace,” říká obchodní a marketingová ředitelka vinařství Sonberk Dagmar Fialová.

Pro výrobu slámového vína na Sonberku používají hrozny aromatických odrůd s odolnou slupkou – jako právě Pálava, v minulosti Tramín. Prvotní podmínkou pro výrobu slámového vína je dobrý ročník a zdravé hrozny, poté na sušení ideálně suchá mrazivá zima jako ta letošní. Slámu byste ale pod hrozny hledali marně – na Sonberku pro sušení využívají druhou zákonem povolenou možnost, a to zavěšení hroznů do průvanu. Pro účel sušení hroznů mají dokonce speciálně navrženou vlnitou střechu: architekt Josef Pleskot ji navrhnul tak, aby chránila vznikající rozinky před srážkami, ale zároveň umožnila přirozenou cirkulaci vzduchu.

Slámové víno

Po vylisování čeká rozinkový mošt kvašení speciálními kvasinkami a další úkony. Dezertní víno se zbytkovým cukrem kolem 150 – 200 g/l, bude připravené k prodeji v březnu 2018.

Sběr hroznů: 21. – 23. 9. a 1. 10. 2016, cukernatost 23,5 °NM

Množství: 5294 kg

Předpokládané množství hotového vína: 1000 litrů / 4000 lahviček o objemu 0,25 l

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí pouze přívlastková chuťově originální vína ze 45 ha vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů, stylem udržitelného hospodaření ze stejnojmenné vinice v počtu 30 000-150 000 ks dle kvality ročníku. Je držitelem Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy ve světově uznávaném Decanteru, je to zatím jediné moravské vinařství, uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014, pravidelně nechybí také v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem nejkvalitnější soutěže domácích a zahraničních vín na českém trhu: Prague Wine Trophy, má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.

Zdroj: tisková zpráva vinařství Sonberk