Nová kuchyně

váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Sladký dárek k MDŽ: Na Sonberku po třech letech opět lisovali hrozny na slámové víno

12.03.2017 · Žádný komentář · Pití

Vinařství SonberkPo rekordním půlroce sušení se včera na vinařství Sonberk lisoval sladký mošt z hroznů odrůdy Pálava na slámové víno.

“Koncem září 2016 jsme ručně sesbírali a pečlivě vybrali přes 5 tisíc kilogramů hroznů Pálavy při cukernatosti 23,5 °NM. Tyto jsme umístili na speciální sušicí rošty do přírodního průvanu pod střechu vinařství, kde v ideálních podmínkách suché mrazivé zimy sesychaly téměř půl roku. Nyní je kondice i cukernatost rozinek ideální pro lisování, očekáváme, že vyrobíme kolem tisíce litrů slámového vína,” vysvětluje sklepmistr vinařství Sonberk Oldřich Drápal mladší, který se výrobě “slámovky” věnuje od roku 1994 a je zároveň jejím prvním výrobcem v ČR.


 Powered by Max Banner Ads 

Z odrůdy Pálava se na Sonberku vyrábí slámové víno podruhé: “První slámovou Pálavu jsme představili před třemi lety a okamžitě jsme s ní zaznamenali úspěch jak doma (Salon vín 2016: Zlatá medaile, Prague Wine Trophy 2015 a 2016: Zlatá medaile) i ve světě (export Velká Británie: velkoobchod a především gastro scéna). Jelikož se naše zásoby úspěšné Pálavy 2013 tenčí, jsme rádi, že budeme moct navázat slámovou Pálavou 2016 – na kterou již nyní přijímáme rezervace,” říká obchodní a marketingová ředitelka vinařství Sonberk Dagmar Fialová.

Pro výrobu slámového vína na Sonberku používají hrozny aromatických odrůd s odolnou slupkou – jako právě Pálava, v minulosti Tramín. Prvotní podmínkou pro výrobu slámového vína je dobrý ročník a zdravé hrozny, poté na sušení ideálně suchá mrazivá zima jako ta letošní. Slámu byste ale pod hrozny hledali marně – na Sonberku pro sušení využívají druhou zákonem povolenou možnost, a to zavěšení hroznů do průvanu. Pro účel sušení hroznů mají dokonce speciálně navrženou vlnitou střechu: architekt Josef Pleskot ji navrhnul tak, aby chránila vznikající rozinky před srážkami, ale zároveň umožnila přirozenou cirkulaci vzduchu.

Slámové víno

Po vylisování čeká rozinkový mošt kvašení speciálními kvasinkami a další úkony. Dezertní víno se zbytkovým cukrem kolem 150 – 200 g/l, bude připravené k prodeji v březnu 2018.

Sběr hroznů: 21. – 23. 9. a 1. 10. 2016, cukernatost 23,5 °NM

Množství: 5294 kg

Předpokládané množství hotového vína: 1000 litrů / 4000 lahviček o objemu 0,25 l

Architektonicky kultovní vinařství Sonberk vyrábí pouze přívlastková chuťově originální vína ze 45 ha vlastních, ručně sklízených a selektovaných hroznů, stylem udržitelného hospodaření ze stejnojmenné vinice v počtu 30 000-150 000 ks dle kvality ročníku. Je držitelem Mezinárodního ocenění Nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy ve světově uznávaném Decanteru, je to zatím jediné moravské vinařství, uváděné zároveň ve Financial Times, New York Times a Wall Street Journal. Získal 91 bodů v americkém Wine & Spirits jako jedno z nejlepších vín Evropy. Každoročně uveden do Salonu vín – 100 nejlepších vín ČR. Stal se absolutním vítězem soutěže Vinařství roku v roce 2013 a vítězem v kategorii v roce 2015, byl finalistou v letech 2009, 2012 a 2014, pravidelně nechybí také v průvodci 1000 Vins du Monde, byl vždy finalistou a dvakrát šampionem nejkvalitnější soutěže domácích a zahraničních vín na českém trhu: Prague Wine Trophy, má plný počet ocenění v Průvodci českými a moravskými víny a v neposlední řadě je finalistou prestižní mezioborové soutěže Design roku.

Zdroj: tisková zpráva vinařství Sonberk

Tagy: ·


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist