Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%Značek rumů je na světě tisíce. Výrobců stovky. Zemí původu o něco méně, ale také jsou jich desítky. Chudák milovník rumu se v tom pak má orientovat a oddělit zrno od plev. Abyste nemuseli testovat každou značku rumu a předešli devastaci svých jater, tak jsme připravili následující přehled těch nej nej rumů, co jsou k dispozici na českém trhu!

A protože od původně vydaného žebříčku v roce 2017 uběhla už pěkná doba, řekli jsme si, že je čas náš žebříček zaktualizovat o pět rumů, které nám za těch pět let také velmi zachutnaly. Takže těch nejlepších rumů najdete na následujících řádcích dokonce 15!

Velmi stručný úvod do rumu

Hned na začátek si to ujasněme. I když věřím, že většině je to jasné. Rum je nápoj získaný z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny. Jiné nápoje rumem nejsou. Ani když mají na etiketě plachetnici.

Domovem rumu je Karibik. Snad každý ostrov této části věta má desítky nejrůznějších druhů rumu, z nichž je každý charakteristický něčím jiným. Barvou, chutí, vůní.

Rozmanitost a hlavně kvalita tohoto alkoholického nápoje způsobily, že rum je dnes v podstatě základní výbavou každého baru. Myslím teď především na ty domácí. Že mnohdy i desítky nejrůznějších značek rumu jsou k dostání ve veřejných barech, patří k jejich dobré pověsti.

 

Jaké jsou typy rumů

Základním parametrem při rozdělení rumů do kategorií je jejich barva.

Světlé rumy se nejčastěji uplatňují jako základ koktejlů. A to především proto, že jejich chuť je méně výrazná.

Zlaté rumy jsou střední třídou, pokud jde o barvu. Dozrávají v dubových sudech, které jim propůjčují charakteristické zabarvení.

Tmavé rumy vyzrávají v hodně vypálených sudech. Jejich chuť je mnohem výraznější než u dvou předchozích barev rumů. Častokrát v nich můžeme rozpoznat silné melasové tóny a nejrůznější koření. Tmavé rumy jsou určené k přímé konzumaci při pokojové teplotě, kdy nejlépe vyniknou jejich chutě a vůně.

 

Nejlepší značky rumu

Protože člověk je tvor, který rád vyhodnocuje nejrůznější žebříčky a bere je v potaz při svém rozhodování, sestavil jsem pro vás spolu s kolegy žebříček nejlepších rumů světa tak, jak je vidíme my. Věřte, že testování bylo náročné, ale přistoupili jsme k němu s velkou odpovědností.

Bumbu Rum 0,7l 35%Bumbu Rum 0,7l 35%

Vítězem mezi rumy se stala tato exkluzivní záležitost. Domovem Bumbu rumu je ostrov Barbados. A na něm prý vznikl i vůbec první rum. Ten sice chutnal jinak než Bumbu, ale při výrobě Bumbu rumu je používána původní receptura, podle které se do rumu po vypálení přidává místní koření. Přesné složení kořenící směsi je samozřejmě obestřeno tajemstvím.

Co je zajímavostí, je skutečnost, že pro výrobu tohoto rumu se používá cukrová třtina z celkem 8 oblastí – Barbadosu, Belize, Brazílie, Kostariky, Dominikánské republiky, Salvadoru, Guyany a Hondurasu. Když to pak vše necháte zrát v sudech po bourbonu, dostanete příjemně jemnou, nasládlou vůni banánů, karamelu, vanilky a nakouřeného dubu. Chuť je naopak o něco výraznější se stopami po zázvoru, pečených oříšcích a novém koření. Závěr pak opět jemný a nasládlý.

Koupit Bumbu rum 0,7l 35%

 

Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%

Guatemalský rum Zacapa je destilován z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny.

Zrání rumu probíhá v nadmořské výšce 2 333 metrů v guatemalských horách a to speciálním systémem, jehož základem je postupné míchání rumů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrál dříve Bourbon a Sherry Pedro Ximenez. Z každého typu sudu tak získává rum část jeho aroma, které se spolu s kombinací unikátních podmínek, řídkého vzduchu a nižšího atmosférického tlaku podepisují na vzniku rumu vskutku nadpozemských kvalit.

Koupit Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%

 

Don Papa Baroko 0,7l 40% TubaDon Papa Baroko 0,7l 40% Tuba

Jedná se o limitovanou edici filipínského rumu, která vzdává hold baroku. Pro tuto příležitost se oblékla i do trochu jiných barev než jsme u Don Papa zvyklí.

Uvnitř láhve ale již najdete hutný, viskózní rum v temně jantarové barvě, který odpovídá typicky sladšímu chuťovému profilu. Při ochutnání pak na jazyku ucítíte výraznou vanilku, med, kandované ovoce a svěží citrusy v doprovodu jemných dřevitých tónů.

Koupit Don Papa Baroko 0,7l 40% Tuba

 

Diplomatico Mantuano 8y 0,7l 40% TubaDiplomatico Mantuano 8y 0,7l 40% Tuba

Don Juancho, byl cestovatel, který zasvětil život hledání chutí Karibiku a doslova diplomatem těch nejlepších rumů. Proto se i na tomto skvostném rumu setkáváme s jeho tváří.

Pokud chcete ochutnat něco jiného než stále velmi oblíbené Diplomatico Reserva, sáhněte po Diplomatico Mantuano. Tento rum krásně voní po sušených švestkách,  dubu a jemném koření. Po ochutnání pak ucítíte chuť plnou vanilky, sušeného ovoce a dřeva.

Koupit Diplomatico Mantuano 8y 0,7l 40% Tuba

 

Legendario Elixir De Cuba 7y 0,7l 34%Legendario Elixir De Cuba 7y 0,7l 34%

Charakter výjimečně lahodného kubánského rumu Legendario Elixir de Cuba mají na svědomí nasládlé rozinky, které jsou v destilátu macerovány celý jeden měsíc.

Vůně Legendaria tak nabízí jemnou ovocnou sladkost kombinovanou s typickou příchutí panenské šťávy vysoce kvalitní kubánské cukrové třtiny.

Jeden z nejpopulárnějších rumů mezi ženami.

Koupit Legendario Elixir De Cuba 7y 0,7l 34%

 

Eminente Reserva 7y 0,7l 41,3%Eminente Reserva 7y 0,7l 41,3%

Jak název napovídá, tento kubánský rum bude něčím skutečně skvělým. A je tomu tak i ve skutečnosti.  Eminente Reserva v sobě spojuje nejstarší rumovou tradici Kuby s nejmladším rumovým mistrem  – maestrem Ronero César Martím. Výsledek je rum s neskutečně hlubokou chutí a s jemností mladých rumů i vyzrálostí těch starších.

To, co dělá rum Eminente Reserva úžasným je bohatá vůně čerstvě pražené kávy, pečených mandlí a kakaa. Na patře je rum díky podpisu whiskových sudů jemně kouřový, s tóny vanilky, kávy a lehce pikantním nádechem zázvoru, sečuánského pepře a švestek v pozadí.

Dokonalost.

Koupit Eminente Reserva 7y 0,7l 41,3%

A.H.Riise Non Plus Ultra Very Rare 25y 0,7l 42%A.H.Riise Non Plus Ultra Very Rare 25y 0,7l 42%

Víte, co znamená latinský nápis Non Plus Ultra? Že dál už nic neexistuje. Že nic lepšího nenajdete.

A vskutku. Tento nejexkluzivnější rum lékárníka Riise z ostrova Svatého Tomáše si jistojistě zaslouží místo v našem žebříčku.

Jeho chuť je velmi bohatá, dlouhá s ovocnou příchutí s nádechem cedru, vanilky, karamelu, višní a hořkého pomeranče.

Koupit rum A.H.Riise Non Plus Ultra Very Rare 25y 0,7l 42%

Vizcaya VXOP 21y 0,75l 40%

Vizcaya VXOP 21y 0,75l 40%

Rum je považovaný za nejlepší rum pocházející z Dominikánské republiky.

Vyrábí se z destilované z cukrové třtiny, a v malých dávkách je pak nápoj zraje 18-21 let v dubových sudech po bourbonu. Výsledkem je rum mahagonové barvy, máslový na patře s rafinovanými tóny koření, karamelu a medu. Vizcaya VXOP je rum oceňovaný mezi znalci i začátečníky, a který získal spoustu cen v mezinárodních soutěžích.

Koupit Vizcaya VXOP 21y 0,75l 40%

 

Dos Maderas PX 10y Ron A?ejo Superior Reserve 0,7l 40%Dos Maderas PX 10y Ron Aňejo Superior Reserve 0,7l 40%

Zrání tohoto 100% třtinového karibského rumu je rozděleno do tří fází. Nejprve zraje 5 let v dubových sudech přímo v Karibiku. Poté je převezen do Španělska, kde jeho zrání pokračuje ve sklepech Williams & Humbert opět v dubových sudech tentokrát 3 roky. A nakonec zraje ještě další 2 roky v sudech, ve kterých 20 let zrálo sladké Sherry z odrůdy Pedro Ximenes.

Výsledkem tohoto procesu je harmonická vůně s dotekem hrozinek a fíků a velmi jemná a hřejivá chuť.

Koupit Dos Maderas PX 10y Ron Aňejo Superior Reserve 0,7l 40%

 

Plantation Grande Réserve 1l 40%Plantation Grande Réserve 1l 40%

I tento rum krásné jantarové barvy dozrává v Evropě. V první fázi zraje v sudech po bourbonu v tropickém podnebí Barbadosu a pak je zaslán do Pierre Ferrand, kde dozrává v malých dubových sudech v Château de Bonbonnet ve Francii.

Produktem tohoto procesu je nápoj s komplexními a dobře vyváženými tóny zralého tropického ovoce a vanilky, které se rozvinou do delikátních náznaků bílé broskve a kokosu. Chuť je komplexní se dvěma různými úrovněmi příchutí. První chuťová vlna tropického kandovaného ovoce přechází do vanilkových tónů bourbonu, aby se pak v druhé chuťové vlně objevilo svěží ovoce spolu s delikátními taniny.

Koupit Plantation Grande Réserve 1l 40%

 

Don Papa 0,7l 40%Don Papa 0,7l 40%

Don Papa je značka, která je jediným nekaribským zástupcem v našem výběru nejlepších rumů světa. Pochází ze země, kterou byste pravděpodobně nečekali – z Filipín.

Zdejší cukrová vyrostla na vulkanické půdě Negros Occidental – v nejúrodnější filipínské oblasti vůbec. „Pan táta“ (tak zní překlad názvu tohoto rumu) zraje 7 let v dubových sudech v předhůří hor Kanlaon. Vyznačuje se jantarovou barvou, lehkým a ovocným aroma, které pokračuje jemnou a lahodnou chutí. Rum Don Papa má dlouhý závěr a nabízí bohatou paletu chutí, jako je vanilka, med a kandované ovoce.

Koupit Don Papa 0,7l 40%

 

Diplomatico Reserva 8y 0,7l 40%Diplomatico Reserva 8y 0,7l 40%

Tento třtinový prémiový rum stárne 8 let v dubových sudech.

Klimatický a geografický charakter Venezuely, odkud rum pochází, má za výsledek nezaměnitelný charakter nápoje, kterému se žádný z rumů nepřibližuje. V jeho jemné vůni převažují sherry a dřevo, vanilka a karamel.

Koupit Diplomatico Reserva 8y 0,7l 40%

 

Santos Dumont Rum Elixir XO 0,7l 40%Santos Dumont Rum Elixir XO 0,7l 40%

Rum Santos Dumont je pojmenovaný po brazilském průkopníkovi letectví Albertu Santos-Dumontovi, který v roce 1901 do vzduchu poprvé vznesl svoji vzducholoď.

A stejný pocit něčeho jedinečného zažijete, když poprvé ochutnáte rum Santos Dumont Rum Elixir – výjimečný, s jemnou chutí, ovocnými tóny a dlouhým sametovým závěrem.

Koupit Santos Dumont Rum Elixir XO 0,7l 40%

 

flor de cana centenario 12y 0,7l 40%Flor de Caňa Centenario 12y 0,7l 40%

Další perla mezi rumy. Zemí jeho původu je Nicaragua.

Pozvolný proces zrání mu dává velice jemnou komplexnost. Prvotřídní vyrovnanost a unikátní závěr mu pak dodává hladká, vyvážená chuť s dubovými podtóny a náznaky karamelu, exotického ovoce, nugátu, sladkých příchutí tropického ovoce a medu.

Koupit Flor de Caňa Centenario 12y 0,7l 40%

 

Kraken Black Spiced Spiced 0,7l 40%Kraken Black Spiced Spiced 0,7l 40%

Prémiový černý spiced rum, který se vyrábí se na Trinidadu a Panenských ostrovech z rumových rezerv a přírodních složek koření a bylin, které se macerují v rumu několik týdnů.

Je poměrně novým značkou rumu – na trh byl uveden teprve v roce 2010. Ale získal si rychle popularitu a jeho prodeje rostou rok od roku raketovým tempem.

Koupit Kraken Black Spiced Spiced 0,7l 40%

 

 

rumy-336x280-1493886825.jpg