Čokoládový chili chlebíčekPřed časem spatřila světlo světa kuchařka La Buchta, která odebrala domácnostem starosti s nejrůznějšími druhy těsta. Proč? Protože základem všech 80 receptů, které v ní najdete, je jedno těsto. Těsto, které lze s nejrůznějšími úpravami následně použít do sladkých i slaných dezertů. A přitom je výsledek stále báječný. Jak toto “jedno těsto, které vládne všem” chutná v čokoládovém chili chlebíčku, si představíme v tomto receptu. 

Ingredience:
Těsto:
3 vejce
150 g (jemného) krupicového cukru
200 g másla + na vymazání
200 ml polotučného mléka
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
+
25 g kvalitního kakaa
100 g rozpuštěné kvalitní tmavé čokolády 70%
1 lžička mletého chilli
+
Čokoládový krém na naplnění:
500g mascarpone, 300g čokolády
Mírně zchladlou rozpuštěnou čokoládu vmíchejte ručně do mascarpone, vznikne krém hladké konzistence.
+ tmavá čokoláda na ozdobu

Čokoládový chili chlebíček

Nejprve si umíchejte krém na naplnění. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce oddělte. Žloutky utřete s cukrem, do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs spojte s vejci, přidejte mouku s práškem, sůl, kakao, čokoládu a chilli a vše důkladně promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a opatrně je spojte s těstem.

Těsto vlijte do vymazané a papírem vyložené chlebíčkové formy o objemu 1,5 l (délka 25 cm). Vložte do trouby a pečte 35 až 45 minut, až chlebíček vyběhne a bude propečený. Nechte ho trochu vychladnout, dvakrát rozkrojte napříč na poloviny, spojte čokoládovým krémem a nakonec ho ozdobte hoblinami z čokolády.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.