Kokosové muffinyMuffiny! Tyhle sladké košíčky potěšení prostě zbožňuju. Moje váha pak pláče, ale zastávám názor, že život má za něco stát a člověk by si měl dopřát trochu toho potěšení. O to radostněji se pak popere s věcmi, co zas tak potěšující nejsou. Avšak dost filozofování a raději se pusťme do pečení!

Ingredience:

Těsto:

3 vejce
150 g jemného krupicového cukru
200 g másla + na vymazání
150 ml kokosového mléka
50 ml mléka
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

+
30 g strouhaného kokosu + na vysypání formiček
asi 150 g ostružin

Drobenka:
100 g strouhaného kokosu
3 lžíce změklého másla
100 g krupicového cukru

Kokosové muffiny

V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte oba druhy studeného mléka, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny kromě ostružin a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Troubu předehřejte na 180 °C. Důlky formy na muffiny (množství těsta vyjde na 12 muffin) nebo jednotlivé formičky vymazané máslem a vysypané strouhaným kokosem. Rozdělte do nich těsto tak, aby sahalo asi do dvou třetin jejich výšky. Muffiny posázejte ostružinami a posypte drobenkou, umíchanou z uvedených surovin. Pečte je asi 25 až 30 minut, až hezky zezlátnou a vyběhnou.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.