Linecké těstoLinecké cukroví je absolutní klasikou na českých vánočních stolech. Jeho příprava je přitom poměrně jednoduchá – stačí dodržovat základní poměr 7:14:21. Přeloženo do srozumitelného jazyka – 7 dkg cukru, 14 dkg tuku a 21 dkg mouky. Plus pár dalších ingrediencí :)

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
2 žloutky
140 g másla
1 ks vanilkového cukru

Linecké těstoPostup:
Předem si připravíme máslo – vyndáme ho z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Mouku a cukr prosijeme do mísy. Přidáme máslo a žloutky a rukama začneme těsto zpracovávat. Jakmile se ingredicen spojí, přendáme těsto na vál, kde pokračujeme v hnětení, dokud těsto nemá hladkou konzistenci. Pak ho zabalíme do igelity necháme zhruba 1,5 hodiny v lednici odležet.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 3 až 4 části. V následujícím kroku je důležité, aby zpracovávaná část těsta byla vždy dostatečně vychlazená. Z těsta vyválíme plát, který ale není moc tenký. Vezmeme do ruky formičky a z těsta vykrájíme cukroví. Zbylé těsto znovu zpracujeme do podoby pláty a opět vykrájíme formičkami.

Vykrájené cukroví pečeme cca 10 minut v troubě na 180°C.

Po upečení necháme cukroví několik dní v chladu a pak pomažeme rybízovou marmeládou.