špenátový quicheSlané koláče se v českých kuchyních objevily před několika lety a velmi rychle se tu zabydlely. Špenátový quiche patří mezi ty nejpopulárnější. Hodí se (a nejen on, ale i další quiche) k snídani, obědu, večeři i ke svačině v průběhu dne. Je to prostě takové univerzální jídlo pro celý den.

Ingredience:

Těsto:
1 velké nebo 2 malá vejce
100 g másla
75 ml (polotučného) mléka
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
malá špetka soli

Náplň:
6 vajec
100 g čerstvého listového špenátu
50 g parmazánu (jemně strouhaného)
sůl a pepř podle chuti

špenátový quiche

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.

Vlijte ho do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a pečte asi 20 minut, až těsto trochu vyběhne a zezlátne.

Na náplň si prošlehejte vejce s parmazánem, vmíchejte listy špenátu a přidejte sůl a pepř podle chuti. Upečený korpus zalijte náplní, vraťte do trouby a pečte dalších 15 až 20 minut, dokud nápň nezezlátne.


La Buchta – Cesta z jednoho těsta

vydalo nakladatelství Smart Press, 2016, www.smartpress.cz, www.labuchta.cz

Anotace:

Publikace s podtitulem Cesta z jednoho těsta ukáže všem, že pouze jediné těsto, které umíchá i malé dítě, může za pomoci pár obměn a triků posloužit jako základ pro nespočet senzačních dezertů. Svůj nápad s hravostí sobě vlastní autorská trojice s uměleckým názvem La Buchta shrnula pod stejnojmenný název knihy. V rozsáhlé encyklopedické části popisuje Jitka Rákosníková podstatu a kvalitu základních surovin, které doplňuje o nevšední rady k pečení.
V knize naleznete více než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Kapitoly Dorty, koláče a buchty, malé dezerty a bábovky doplňuje nečekaná kapitola La Buchta naslano, kde autoři přidávají několik slaných variací.