Medovník je dnes již sladká klasika našich kuchyní. Je sice o něco pracnější, ale výsledek nemá daleko k chuťovému orgasmu!

Ingredience:
100 g másla
150 g krupicového cukru
5 lžic medu
2 lžíce polotučného mléka
1 vejce
1 lžička jedlé sody
450 g hladké mouky

Krém:
3 lžíce hladké mouky
200 g másla
150 g krupicového cukru
1 žloutek
200 ml polotučného mléka

Postup:
Všechny přísady, až na mouku, smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza.

Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů.

Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm.

Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.

Příprava krému:
Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty.

Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty jinak by se krém srazil, s cukrem a žloutkem. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník.

Ozdobíme popraškem cukru a sezonním ovocem.