Váš portál do světa gastronomie

Nádobí pro indukční varné desky

Sada nádobí na indukci VIVA, 10 dílůZaujala vás moderní úsporná metoda vaření za pomocí indukčních desek, ale nejste si jisti, že budete moci použít vaše staré nádobí, ale vyhazovat se vám jej nechce? V následujícím článku najdete několik málo rad a typů ohledně toho, jak se to s nádobím na indukční vaření vlastně má.

Jak funguje indukční varná deska

Ohřev indukčních varných desek funguje na bázi elektromagnetické indukce v magneticky vodivých materiálech. Z tohoto důvodu se jeví jako pravdivé jednoduché tradované pravidlo – a sice, že nám postačí jakýkoli kus nádobí mající dno z feromagnetického materiálu, jako je litina, smaltovaný kov, nerez a podobně. Kdo si není jistý, z jakého materiálu dno jeho hrnce je, stačí před použitím jednoduše přiložit magnet – přitiskne-li se na dno mělo by být teoreticky možné takové nádobí použít.

V dnešní době neplatí vžitý mýtus o tom, že takové nádobí je vždy zbytečně předražené. Na trhu máme v současné době již dostatečně široký výběr výrobků, tudíž není problém vybrat si zboží odpovídající našim finančním požadavkům.

 

Jak poznat nádobí na indukci

Označení nádobí pro indukční varnou deskuPokud vybíráte nové nádobí na indukční vaření, ale navštívili jste obchod, který nabízí nádobí různého druhu je důležité vyhledávat takové typy nádobí, které jsou označeny spirálkou – jen ty lze bez problémů použít na indukční vaření.

 

Jaké nádobí vybrat?

Základním kusem nádobí, po kterém se budeme dívat, bude samozřejmě klasický hrnec, nezbytný pro každodenní vaření. Hrnce splňující podmínky pro indukční ohřev lze zakoupit již od zhruba tisíce korun do cca pěti tisíc v závislosti nejen na velikosti, ale především na použitém materiálu (ty nejdražší jsou již vyrobené z kombinace nerezu a velmi odolné, ale také drahé, mědi).

Dále jsou v nabídce ještě tzv. „hrnce fritovací“ – nejedná se o klasický samostatný fritovací hrnec, ale o jakousi hlubší pánev opatřenou fritovacím košem – je praktická, neboť po vyjmutí koše ji lze použít jako pánev klasickou a ke koupi je za zhruba dva tisíce korun. Na zeleninu je možné zakoupit různé napařovací sady, jejichž cena se pohybuje rovněž od tisíce korun. Široký výběr nalezneme i mezi hrnci na těstoviny, které lze samozřejmě také použít i jako hrnce klasické (cena se pohybuje také kolem dvou tisíc korun).

Žádná hospodyňka se neobejde ani bez hrnce tlakového – zvlášť u těchto hrnců nyní překvapuje poměrně nízká cena, neznačkové hrnce, které ale pro normální použití postačí, lze nyní zakoupit v sadě dvou hrnců již od dvou tisíc korun.

Používáte-li ještě klasickou konvici na ohřev vody, i zde je široká paleta výběru – konvice pro indukční vaření v různých designových provedeních se cenově pohybují mezi jedním a dvěma tisíci korun.

Ani bez pánve se při vaření neobejdeme – s nabídkou pánví se to má podobně jako s hrnci, stojí zhruba od tisíce do pěti tisíc korun v závislosti především na použitém materiálu, ale nabídka je v tomto případě nejširší – určitě si vyberete vhodný materiál i velikost, nebo dokonce sáhnete po speciální pánvi jako je třeba pánev grilovaní nebo pánev určená speciálně na palačinky, lívance nebo ryby. Máte-li indukční sporák a přejete si na něm používat pánev wok, ani to není problém.

Pokud jste čerstvými majiteli varné desky na principu indukce, nemusíte hned vyhazovat staré nádobí – prostě jen vyzkoušejte, zda dno je z magneticky vodivého materiálu (nebo z něj má alespoň vložku). Postupně by však bylo rozhodně vhodnější nádobí obměnit za speciálně určené pro tuto formu ohřevu. Současná pestrá nabídka nádobí na indukci vás jistě potěší.

Autorka: Zuzana Veselá

 

 

Hledáte nádobí na indukci? Vyberte si z této nabídky:

Hrnec, pánev i pekáč v jednom – PRESIDENT Stone

Hrnec na indukci President StoneDokonalý nepřilnavý povrch s charakterem přírodního kamene, který odolá i kovovému kuchyňskému nářadí – ten najdete na luxusním nádobí řady PRESIDENT Stone, a to uvnitř i vně! Díky tomu v něm můžete bez připalování restovat podobně jako v pánvi. Navíc – pro přípravu jídel budete potřebovat minumum tuku a budete tak vařit zdravěji. Hrnec má nerezé úchyty, které jsou připevněny dvěma nýty, a proto do nich nezatéká ani se časem neuvolní. Je dodáván s masívními sklonerezovými poklicemi – díky tomu můžete nádobí PRESIDENT Stone používat i v pečicí troubě jako pekáč, nebo jen k zapékání bez poklice. Samozřejmostí je sendvičové indukční dno, díky kterému je pánev stejnoměrně rozehřátá po celé ploše. Nádobí PRESIDENT Stone si můžete pořídit jednotlivě nebo v praktické 8dílné sadě s mimořádnou zárukou 5 let. A samozřejmě – lze jej mýt v myčce.

 

Sada nádobí Viva , 10 ks

Sada nádobí na indukci VIVA, 10 dílůPokud máte raději moderní “stříbrné” nádobí, pak můžete sáhnout po 10dílné sadě nádobí na indukci Viva. Díky použitému materiálu se povrch nádobí snadno udržuje čistý. V sadě najdete hrnec s poklicí o obsahu 6 litrů, kastrol s poklicí 1,5 litru, kastrol s poklicí 2,5 litru, kastrol s poklicí 3 litry a rendlík s poklicí 1 litr. Všechny nádoby mají odměřovací stupnicí, a třívrstvá sendvičová dna. I na tuto sadu prodejce poskytuje výjimečnou záruku 5 let. Mytí v myčce je samozřejmostí i zde. Jako milý dárek dostanete při koupi této sady originální recept na polévku Minestrone ;)

 

Tlakový hrnec Ultima+

Tlakový hrnec na indukci Ultima+Kuchyni bez tlakového hrnce, tzv. papiňáku, si asi nikdo neumí představit. Na indukční varnou desku se ideálně hodí například tlakový hrnec Ultima+, který můžete sehnat v objemech 6 litrů, případně menší 4 litrový. Ultima+ je nejprodávanější papiňák na trhu a to především díky odolnému nepřilnavému povrchu, se kterým se vám maso, omáčka ani cibulový základ v tlakovém hrnci prostě nepřichytí. A co bezpečnost, napadne vás? Ano, o vybouchnutém papiňáku jsme každý slyšeli. Ultima+ má nadstandardní 4 pojistky, takže o vaše zdraví a čistotu v kuchyni je v tomto ohledu postaráno.  Jaké další výhody má tlakový hrnec na indukci Ultima+? Snadno a intuitivně v něm nastavíte ideální tlak pro připravované jídlo,  otevřete a uzavřete ho jednou rukou bez použití síly, má ukazatel aktuálního tlaku během vaření, je opatřený praktickou odměřovací stupnicí a i na něj dostanete mimořádnou záruku 5 let!

 

Pánev i-PREMIUM Stone

Pánev na indukci i-Premium StoneExistuje mnoho druhů pánví, ale jen málo z nich umí steaky a další speciality připravit s dokonale rovnoměrně opečeným povrchem. Takovou je například pánev i-Premium Stone s charakterem přírodního neleštěného kamene. Pánev má speciální zvrásněný nepřilnavým povrch – maso a další suroviny jsou díky němu na pánvi položeny na velkém množství malých výstupků, což umožňuje, aby se tuk a šťáva dostaly pod připravovaný pokrm. Propečení je tak rovnoměrnější a bez ploch s připáleninami, které u známe všichni z běžných pánví. Díky tomu jsou jídla z pánve i-Premium Stone šťavnatější. A jaké další výhody pánec nabízí svému majiteli? Ergonomickou rukojet s masivním provedením a otvorem pro zavěšení, široké dno a opět 5 letou záruku.

6 komentářů

  1. Pavel Buzrla

    koupily jsme nádobí eurobak,na spodní straně je napsáno,že je na indukční desku,ale nefunguje.Nevíte proč,nádobí zepter funguje,díky za odpověď

  2. Petr Slavík

    Pavel Buzrla: Chyba bude pravděpodobně v materiálu, ze kterého je nádobí vyrobeno. Zkusil bych to reklamovat v obchodě, kde jste nádobí koupil.

  3. Tomáš BUzrla

    Pavel Buzrla : Dobrý den,mol byste mne kontaktovat na adrese tbuzrla@seznam.cz

    Měl bych na Vás dotaz

  4. Miloš Chadt

    Přeji Vám pěkný den
    Sám vařím již nekolik let jak na indukčním vařiči ne obyčejném smaltovaném nádobí tak i na litině k mé naprosté spokojenosti. U litiny mi trochu vadí vyšší tepelná setrvačnost, která zpomaluje regulaci výkonu při vaření, což se bude u senvičového nádobí projevovat ještě více.

  5. Jarda

    Dobrý den, pro nádobí, které nelze použít na indukční vařiče existují tvz. mezivložky, nemohu je ale nalézt v nabídce. S těmi lze použít jakékoliv nádobí? Děkuji za odpověď.

  6. Blanka

    Dobrý den.
    Také mne zajímá tvz.mezivložka na indukci.
    Kde se dá koupit ( sehnat )
    Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑